Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

''Зауставимо корупцију!''

| Бањалука | Четвртак, 08. децембар 2011.

Поводом обиљежавања 09. децембра, Међународног  дана борбе против корупције”, директор полиције Републике Српске Гојко Васић и замјеник начелника Управе криминалистичке полиције Драги Милошевић, одржали  су данас конференцију за новинаре на којој су новинарима презентоване активности МУП-а РС по питању сузбијања корупције.

Према ријечима Директора полиције,  МУП РС, од почетка ове (2011.)  године до данас, поднио је надлежним тужилаштвима укупно 79 извјештаја о почињеним кривичним дјелима за 87 кривичних дјела која се могу сврстати у ред коруптивних кривичних дјела, за 105 лица који су стекли укупну противправну имовинску корист од око 14.852.486,00 КМ, те је том приликом наступила материјална штета у износу од 7.098.922,00КМ. Од наведених дјела највише је кривичних дјела ''Злоупотреба службеног положаја или овлашћења'' ( 56КД).  

Један од најзначајнијих предмета у 2011.години је реализација оперативне акције ''РЕШЕТКА'' гдје је поднесен извјештај  о откривању кривичног дјела против   3 лица за кривично дјело ''Злоупотреба службеног положаја  или овлашћења'' из члана 347 КЗ РС-а, ''Примање мита'' из члана 351 КЗРС-а и кривично дјело ''Противзаконито посредовање'' из члана 353 КЗРС-а и надлежном тужилаштву предата су 2 лица лишена слободе, за које је одређен притвор у трајању од 2 мјесеца.

Кад је у питању сузбијање злоупотребе корупције у полицији, Јединица за професионалне стандарде МУП-а РС имала је сљедеће активности:  у току првих 9 мјесеци 2011.године поднесено је 97 иницијатива за покретање дисциплинског поступка  против 144 радника, 11 извјештаја тужилаштву  против 14 радника, док је 11 радника суспендовано – удаљено из Министарства. Овим инкриминацијама се настоји обезбиједити исправност, цјелисходност, ефикасност и законитост у раду државних органа који врше јавна овлашћења и тако очува повјерење грађана у правни поредак и правну државу.

На конференцији је било ријечи и о акцији "Кубикус"  у којој је јуче ухапшена организована криминална група  13 лица  (а за једним се још трага) који су се бавили нелегалним приређивањем игара на срећу и одузето око 270.000 КМ готовог новца, пет скупоцјених возила прелиминарне вриједности око 400.000 КМ и више стотина рачунара.  Замјеник  Милошевић је рекао  да је акција "Кубикус" брижљиво припремана у посљедњих пола године, одлично организована, испланирана и реализована, уз изузетну сарадњу са Специјалном тужилаштвом у свим фазама истраге.    

Поводом обиљежавања наведеног Дана, МУП РС је израдио промотивни материјал (летке) ''Зауставимо корупцију'' ,  у циљу анимирања грађана да се укључе у борбу против корупције, те да пријаве коруптивне радње  и корумпиране појединце позивом на бесплатан и заштићени телефонски број 051-219-300 или број 122.