Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

ЦЈБ Добој обиљежио Светски дан борбе против корупције

| | Петак, 09. децембар 2011.

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против корупције, 09.12.2011. године, у свим општинама на подручју ЦЈБ Добој полицијски службеници су грађанима дистрибуирали летке под називом „Зауставимо корупцију“, које је израдило Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Обиљежавање Свјетског дана борбе против корупције само је један дио активности које ЦЈБ Добој проводи у оквиру реализације Пројекта „Борба против корупције“, који је МУП РС покренуо 2007. године. Циљ ових активности је подизање свјести код грађана да и сами требају дати допринос у заједничкој борби против различитих облика корумптивног понашања и информације о таквим случајевима доставити надлежним институцијама.

Помоћник начелника ЦЈБ Добој, Миро Дуспара, између осталог је истакао да је „ЦЈБ Добој у протекле четири године учинио значајне напоре у борби против корупције, прије свега у својим редовима. Након доношења Стратегије сузбијања корупције у МУП РС за период 2007-2011. године, унутар организационих јединица Центра израђени су подпројекти, којим су тачно дефинисане активности и њихови носиоци, потребна материјално-техничка средства, рокови реализације и показатељи успјешности. За протекле четири године креирали смо позитиван радни амбијент и отклонили услове за могућност корумптивног понашања: успостављањем информатичког система рада, едукацијом и подизањем нивоа професионализма припадника Центра, унапређењем  и успостављањем нових материјално-техничких средстава као што су дигитални радари, алкометри и преносни рачунари у службеним возилима, чије кориштење онемогућава било какво манипулисање подацима, јер се исти меморишу и немогуће их је избрисати. Унапређењем информативног сустема, омогућен је лакши и бржи приступ базама података, уз потпуну заштиту личних података грађана. У протекле четири године ниво транспарентности ЦЈБ Добој подигнут је на виши ниво, што је резултирало и повећањем степена повјерења грађана према полицији. Свим  запримљеним представкама грађана, који нису били задовољни начином рада или су сматрали да полицијски службеници нису професионално обављали задатке из своје надлежности,  указана је дужња пажња, спроведени су поступци унутрашње контроле ради утврђивања тачног чињеничног стања, о чему је сваком подносиоцу представке достављена повратна информација о предузетим мјерама и радњама. Наш циљ је да професионализам полиције подигнемо на што већи ниво, а грађане заштитимо од могућих злоупотреба“.

Дуспара је навео да је у протекле четири године ЦЈБ Добој предузео већи број активности на откривању кривичних дјела која садрже и корумптивне елементе. Откривено је 31 кривично дјело злоупотребе положаја и Окружном тужилаштву поднесено 28 извјештаја против 37 лица. Због злоупотребе овлаштења у привреди  поднесено је 5 извјештаја против 5 лица; због несавјесног рада у служби поднесено је 5 извјештаја против 14 лица, а због учињених кривичних дјела противзаконито посредовање поднесена су 3 извјештаја против 3 лица. Због примања мита, у току ове године Окружном тужилаштву Добој поднесен је извјештај против два лица, а против једног лица због давања мита.

„Центар јавне безбједности Добој је свјестан своје одговорности у сузбијању корупције и предузима одлучне кораке на откривању оваквих кривичних дјела. Међутим, желимо да укажемо и на јако важну улогу осталих  сегмената друштва, као и самих грађана, које и овим путем позивамо на сарадњу. Отворени смо за све облике добронамјерне комуникације, прихваћамо све јасне и садржајне информације, сугестије и приједлоге. Кривична дјела корумптивног карактера су јако тешка за доказивање, па је за успјешно супростављање корупцији потребно обострано повјерење између грађана и полиције, као и стрпљивост и разумијевање за чињеницу да позитивне резултате можемо остварити само ако прикупимо доказе који су у складу са прописаном законском процедуром“, истакао је Дуспара.    

Сазнања о корумптивним радњама и корумпираним поједнцима грађани могу пријавити на бесплатан и заштићен број 051/219-300. Осим овог броја, за пријаву корупције грађани могу користити и бесплатан телефонски број 122.