Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Почео семинар „Употреба полицијских овлаштења“

| Бањалука | Понедељак, 12. децембар 2011.

Директор полиције Републике Српске Гојко Васић  данас је у Бањалуци отворио семинар „Употреба полицијских овлаштења“, који организује Министарство унутрашњих послова РС  уз подршку Техничког иструмента Европске комисије - TAIEX-a.  Циљ овог дводневног семинара је упознавање са правним прописима Европске уније о превенцији тортуре и нехуманог понашања полиције, упознавање са стандардима третирања лица лишених слободе која се налазе у притвору, као и мјерама превенције тортуре и јачања свијести полицијских службеника.      

Полицијске агенције у БиХ, код примјене полицијских овлаштења, морају се придржавати Европске конвенције о људским правима и слободама и Лисабонског споразума, како би се избјегла њихова злоупотреба, нехумано понашање полиције и спријечила тортура над ухапшеним лицима, речено је на отварању  семинара.

Директор Васић  истакао је да је веома битно да полицијске агенције константно унапређују однос према грађанима, а посебно када се примјењују законом прописана овлаштења.  "Потребно је избјећи могућност да се код примјене полицијских овлаштења почине одређена кривична дјела. Циљ нам је да полицијске агенције у БиХ примјењују европске стандарде и да се онемогући одступање од њих", рекао је директор Васић.  Он је нагласио да управа полиције и крим полиције РС контролишу правилност рада и примјену полицијских овлаштења на терену. Директор Васић, на конференцији за новинаре, такође је нагласио  да је потребно технички опремити полицијске структуре у БиХ, како би се заштитили припадници полиције, али и спријечила злоупотреба полицијских овлаштења.


Директор Одјељења за полицијска питања МУП-а Шведске Нилс Ханинтер оцијенио је да је потребна још боља сарадња ЕУ и полицијских агенција у БиХ. "Полицајци који у Шведској прекрше полицијска овлаштења буду судски процесуирани и уклоњени са радних мјеста", рекао је Ханинтер.   Он је истакао да правила поступања полицајаца морају бити прилагођена законодавствима свих држава ЕУ. "У БиХ та правила постоје, као и механизми надзора којима ЕУ прати њихову имплементацију", додао је Ханинтер.

Предавачи на семинару, који се организује за представнике МУП РС, али и за представнике других агенција за провођење закона у БиХ, су полицијски стручњаци из Њемачке, Француске, Италије, Шпаније, Шведске, Мађарске и Белгије.