Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Успјешно завршена обука полицијских службеника/службеница у области родно заснованог и сексуалног насиља

| Бањалука | Субота, 10. децембар 2011.

У Управи за полицијско образовање Министарства унутрашњих послова Републике Српске јуче је  завршена петодневна обука  „Стручно усавршавање 15 полицијских службеника/службеница у области родно заснованог и сексуалног насиља".

Директор Полиције РС Гојко Васић рекао је да је ова, друга обука, реализована у организацији МУП-а РС,  Гендер центра Владе РС и УНДП и УНФПА у оквиру пројекта "Спречавање и сузбијање родно заснованог насиља у БиХ". Он је навео да ова сарадња траје већ дуже, наглашавајући да је сарадња свих институција, које се баве овом проблематиком једини начин да се створи здравија атмосфера у породицама у којима су нарушени односи и у којима се користи насиље као средство комуникације. "Свака обука даје резултате на терену, прије свега због бољег и квалитетнијег третирања жртава насиља, а истовремено пружања стручније услуге, с обзиром на то да људи кад изађу на терен увијек имају проблем јер улазе у нечију дубоку приватност што може да произведе веома лошу комуникацију и да створи инцидентну ситуацију на релацији полицајац-странка", рекао је директор Васић.

Командир полицијске станице за праћење, обраду прекршаја евидентираних стационарним радарима, Жељка Милеуснић рекла је новинарима да је  обуку до сада завршио 21 полицијски службеник/ца који поступа у случајевима родно заснованог и сексуалног насиља.Она је  рекла да је једна обука први пут третирана са криминалистичког, правног и психолошког аспекта и да су за радионице кориштени предмети који су завршени правоснажним судским пресудама.

Директорица Гендер центра Владе РС Споменка Крунић изразила је задовољство због завршене обуке, истичући да она представља велики допринос полиције у борби против насиља у породици.

Пројект менаџерка заједничког пројекта „Спречавање и сузбијање сексуалног и родно заснованог насиља у БиХ“ УНДП и УНФПА у сарадњи са гендер институцијалним механизмима у БиХ Габријела Јурела, истакла је важност обуке, наводећи да је њен циљ подизање нивоа знања у родно заснованом насиљу, као и отклањање недоумица и нејасноћа које се појављују на терену приликом процесуирања ових дјела.