Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Едукативна предавања на тему малољетничке делинквенције и вршњачког насиља

| И.Сарајево | Сриједа, 14. децембар 2011.

У циљу сузбијања малољетничке делинквенције и других делинквентних понашања као и едукације о „сајбер“ криминалу, полицијски службеници ЦЈБ Источно Сарајево су у склопу пројекта „Спречавање и сузбијање малољетничке делинквенције“, до сада одржали 86 едукативних предавања на којима је присуаствовало преко  3500  ученика.

Едукативна предавања су одржана за ученике од петог до деветог разреда основних и првог и другог разреда средњих школа на теме „Превенција малољетничке делинквенције“, „Превенција злоупотребе дрога, дуванских производа и алкохола“, „Превенција вршњачког насиља“ и „Како се заштитити од опасности које вребају на интернету“.

Предавање на тему „Малољетничка делинквенција и вршњачко насиље“ одржано је данас, у Основној школи „Србија“ у Палама. Циљ свих предавања која се односе на проблем малољетничке делинквенције је, између осталог, превенција појаве нових служајева насиља међу дјецом  као и едукација младих  на поменуту тему.

 

Пројекат превенције малољетничке делинквенције реализује се у сарадњи са просвјетним радницима уз чију помоћ је програм предавања проширен и на родитеље којима су представљене превентивне активности полиције на сузбијању малољетничке делинквенције, те указано на потребу појачаног надзора над дјецом, поготово када су у питању ноћни изласци малољетника.

Предавања на поменуте теме биће одржана и у наредном периоду, а коначна реализација пројекта планирана је до краја ове школске године.

 

Упркос сложеној проблематици која прати рад полиције, однос према малољетницима је крајње професионалан о чему најбоље говори податак да до сада није било притужби  родитеља на однос и рад полиције са малољетницима.

Сматрамо да осим полиције, и друге институције, у знатној мјери превентивно могу утицати на смањење малољетничке делинквенције, прије свега породица као основна ћелија друштва у којој се формира личност, школа, центри за социјални рад, културне установе, спортска удружења, инспекцијски органи и сл.

И у наредном периоду ЦЈБ И.Сарајево ће наставити са реализацијом поменутог пројекта и, у сарадњи са школама, настојати да проблем малољетничке делинквенције сведе на најмању могућу мјеру.