Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

Најаве


Имајући у виду да ускоро наступа вријеме новогодишњих и божићних празника, када се у складу са искуствима из претходних година, може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и ватреног оружја, а имајући у виду штетност посљедица проистеклих из њихове незаконите употребе, Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује акцију чији је циљ да упозори грађане на опасности које пријете од незаконите употребе пиротехничких средстава и оружја. С тим у вези, радници Центра јавне безбједности Бања Лука организовали су краће едукативно предавање како би ученике основне школе,као ризичну групу, упознали са дозвољеним пиротехничким средствима, те подсјетили да не постоји безопасна пиротехника, као и да је употреба пиротехничких средстава на јавном мјесту кажњива Законом. Том приликом, ученицима ће бити подијељен и промотивни материјал – писмени леци са законским консеквенцама и опасностима усљед недозвољене употребе оружја и пиротехничких средстава. Наведена едукација одржаће се у фискултурној сали Основне школе „Свети Сава“ у бањолучком насељу Лауш, у уторак, 22. децембра 2009.године, са почетком у 12:40 часова. Један од циљева наведене акције је и да грађани предстојеће празнике обиљеже у безбједном окружењу, на миран и достојанствен начин. Позивамо заинтересоване медијске куће, ако и све грађане да присуствују овом предавању.

| Бања Лука | Понедjељак, 21. децембар 2009. | Опширније


У склопу реализације пројеката Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом „Рад полиције у мултиетничким заједницама“ и „Превенција малољетничке делинквенције у основним и средњим школама“, представници Полицијске станице Србац, организују јавну трибину како би подсјетили грађане да je у очувању безбједне заједнице неопходно активно учешће свих чланова друштва. Циљ наведених кампања је унапређења партнерских односа са конституивним народима, националним мањинама и вјерским заједницама, те спречавања криминалног и социјално неприхватљивог понашања код дјеце и омладине и подизања безбједности ученика и наставног особља у школама и непосредној близини школа на што виши ниво. Поред наведених, приоритетни циљеви јесу и јачање сарадње, комукације, партнерства и повјерења између полиције, циљних група и других субјеката, као и ангажовање свих сегмената и институција друштвене заједнице у побољшању услова свакодневног живота и рада. Имајући у виду да ускоро наступа вријеме новогодишњих и божићних празника, када се у складу са искуствима из претходних година, може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава као и незаконита употреба оружја, радници полиције присутне ће упознати са дозвољеним пиротехничким средствима, подсјетити да је употреба пиротехничких средстава на јавном мјесту кажњива Законом, те прецизирати да родитељи, односно старатељи сносе одговорност за поступке малољетника. Наведена трибина одржаће се у просторијама Центра за културу, у петак, 18. децембра 2009.године, са почетком у 18:00 часова.

| Бања Лука | Четвртак, 17. децембар 2009. | Опширније


Директор полиције Републике Српске др Урош Пена и шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Лујић одржаће сутра, 17. децембра 2009. године у 9,30 часова у великој сали Министарства унутрашњих послова Републике Српске (Булевар Десанке Максимовић бр.7) у Бањалуци прес конференцију поводом  акција „Радуша“ и „Делфин“. Акције „Радуша“ и „Делфин“ односе се на доказивање неовлаштеног стављања у промет опојних дрога од стране организованих криминалних група на подручју које покрива Центар јавне безбједности Бијељина и Полиција Брчко дистрикта У акцијама учествују припадници Управе криминалистичке полиције РС, центара јавне безбједности Бијељина, Добој, Бањалука и Требиње, Полиције Брчко дистрикта, МУП Херцеговачко-неретванског кантона и Полицијске управе Чапљина.

| Бањалука | Сриједа, 16. децембар 2009. | Опширније


Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо и директор полиције РС др Урош Пена присуствоваће сутра, 16. децембра 2009. године у 11 часова округлом столу „Методологија изградње система интегритета у институцијама Републике Српске у сузбијању корупције“ који ће бити одржан у амфитеатру Управе за полицијско образовање МУП РС (Булевар  Војводе Живојина Мишића 10а). Прва фаза пројекта „Методологија изградње система интегритета у институцијама Републике Српске у сузбијању корупције“ успјешно је завршена и састоји се у одређивању корупционог скора, ради утврђивања стања, анализе активности на превенцији, сузбијању, спречавању и санкционисању корупције у Министарстрву унутрашњих послова Републике Српске и стварању претпоставки за доношење тзв. плана интегритета МУП РС, као системске интерне и аутономне антикорупцијске мјере превентивног карактера.. У прилогу акта је програм рада округлог стола. Изјаве за медије планиране су у 11,20 часова.

| Бањалука | Уторак, 15. децембар 2009. | Опширније


     Министар унутрашњих послова Републике Српске посјетиће сутра, 11. децембра 2009. године општину Бијељину и Брчко дистрикт: -         У 11 часова министар Чађо отвориће нове просторије Подручног одјељења цивилне заштите Бијељина (бивши Сабирно-продајни центар у касарни „Војвода Степа Степановић“). -         У 13 часова министар Чађо састаће са градоначелником Брчко дистрикта Драганом Пајићем. Изјаве за новинаре планиране су  и у Бијељини и након састанка са градоначелником у Брчко дистрикту.      

| Бијељина | Четвртак, 10. децембар 2009. | Опширније


С обзиром на предстојеће празничне дане, које често прати и употреба пиротехничких средстава, припадници Центра јавне безбједности Требиње ће, ових дана, грађанима дијелити летке под називном «Петарде нису играчке». Циљ је да се грађани упознају са нежељним посљедицама које могу изазвати пиротехничка средства, те да се славље, због употребе пиротехничких средстава, у тренутку, може претворити у трагедију. План подјеле летака: Требиње - 11.12.2009.године: 07,00-11,00 часова подјела летака у школама и испред ОШ Јован Јовановић Змај 11,00 часова на градском тргу. У осталим општинама планирано је да промотивни материјал-леци буди дијељени у основним и средњим школама и то: Билећа - понедјељак, 14.12.2009.године, Гацко- уторак 15.12.2009.године, Невесиње-сриједа 16.12.2009.године, Берковићи-четвртак 17.12.2009.године, Љубиње петак - 18.12.2009.године, Позивамо медије да пропрате ове активности. Изјава за медије, у Требињу, планирана је за сутра 11.12.2009.године, у 11,15 часова, на градском тргу.

| Требиње | Четвртак, 10. децембар 2009. | Опширније