Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

Похвале

Жалбе

на рад полицијског службеника


СПЕЦИЈАЛНА АНТИТЕРОРИСТИЧКА ЈЕДИНИЦА - OРГАНИЗАЦИЈА


ИСТОРИЈАТ

Специјалне Јединице Полиције МУП РС: Специјална јединица полиције (скраћено СЈП) је основна организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске, и она свакако спада у елиту јединица ове намјене у региону. Ангажује се искључиво на основу наредбе министра и директора полиције. Садашњи назив Специјална јединица полиције добија 2004. године, а од краја 2005. године налази се, по први пут, на својој сталној адреси у бази "САРИЦА" надомак Бања Луке. Јединица је у садашњем организационом облику настала путем више реформи и реорганизација унутар МУП-а Републике Српске.

НАМЈЕНА И ЗАДАЦИ

Специјална јединица полиције се, кроз свој историјски пут, успјела трансформисати, и она је сада високопрофесионална антитерористичка јединица, уско специјализована и опремљена намјенском, специјалистичком опремом. Намијењена је извршењу специјалних послова и задатака у циљу обезбјеђивања максималне сигурности грађана и њихове имовине, кроз подршку редовним полицијским снагама при извођењу полицијских операција које су ван домета њихове професионалне оспособљености и обучености, првенствено, то се односи на борбу против тероризма на тактичком и оперативном нивоу, рјешавање талачких криза, пружање асистенција Управи криминалистичке полиције и Центрима јавне безбједности приликом лишавања слободе опасних криминалаца и криминалних група, посебно у ситуацијама гдје се очекује пружање отпора ватреним оружјем.

ОРГАНИЗАЦИЈА

Јединица је организована у складу са европским стандардима специјалних јединица полиције, тако да њена структура и бројно стање омогућавају квалитетну обуку и високу оперативност у извршавању намјенских задатака.

СЕЛЕКЦИЈА И ОБУКА

Обука СЈП је заснована на искуствима домаћих и страних специјалних јединица и усклађена је са општеприхваћеним свјетским стандардима и трендовима. Циљ обуке Специјалне јединице полиције је да у складу са строго намјенским потребама, стручно обучи, увјежба и психофизички припреми све припаднике оперативног састава јединице за успјешно извршење најсложенијих и најделикатнијих задатака у свим ситуацијама и у сваком моменту. Сви они који имају жељу да постану чланови СЈП морају проћи ригорозну и тешку селективну и специјалистичку обуку. Конкурс за пријем нових кандидата у јединицу зависи од потреба јединице и расположивих радних мјеста.


Организациона шема