Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području Centra u mjesecu februaru kriminalitet, javni red i mir i saobraćaj na zadovoljavajućem nivou

| Banja Luka | Ponedeljak, 20. mart 2017.

U Centru javne bezbjednosti Banja Luka, 20.03.2017. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec februar 2017. godine, kojoj su prisustvovali načelnik Centra Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković i načelnik Sektora policije Miloš Brkić.

Načelnik Spasojević je na početku svog izlaganja istakao da je stanje bezbjednosti na području Centra javne bezbjednosti Banja Luka zadovoljavajuće, a izvještajni period, u odnosu na uporedni period, karakteriše pad evidentiranih krivičnih djela za 10,5 % i nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi znatno izazvala uznemirenje javnosti. Načelnik Spasojević je saopštio da je evidentiran manji broj narušavanja javnog reda i mira i saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, zaključivši da je stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković je istakao da je u mjesecu februaru 2017. godine na području CJB Banja Luka izvršeno 291 krivično djelo od čega su 242 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta. Iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je riješeno 201 krivično djelo ili 74,4% što je više u odnosu na uporedi period kada je ukupna rasvjetljenost iznosila 65,3%. Ukupna rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu je 57,1%. Prijavljena su 153 krivična djela protiv imovine i 112 krivičnih djela je rasvjetljeno. Evidentirano je 45 krivičnih djela „Teška krađa“, što je manje za 50% u odnosu na uporedi period. Zaprimljeno je 18 prijava o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, a krivičnih djela Ubistva nije bilo. Takođe, zabilježeno je 11 lakih tjelesnih povreda i 7 teških tjelesnih povreda. Ravjetljenost krivičnih djela protiv života i tijela iznosi 100 %. Nije evidentirano nijedno krivično djelo protiv polnog integriteta. Evidentirana su 2 samoubistava. U posmatranom periodu evidentirana su 2 krivična djela i 10 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, a lišeno je slobode 19 lica.

Načelnik Sektora policije, Miloš Brkić je istakao da je u februaru 2017. godine evidentirano ukupno 86 (106) narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 18,8% u odnosu na uporedi period, od čega 128 (150) prekršaja, koji su sankcionisani podnošenjem 66 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 24 prekršajna naloga. Prekršaje je počinilo 126 lica, među kojima je 13 povratnika i 5 maloljetnika.

U posmatranom periodu 2017. godine evidentirano je 263 saobraćajne nezgode, u kojima je poginulo jedno lice, sedam lica je teško, a 63 lice lakše povrijeđeno. Posmatrajući uporedni period 2016. godine, evidentno je smanjenje broja nastradalih lica za 33%. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika iz saobraćaja su isključena 432 vozača, od toga 313 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 106 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i iz ostalih razloga je isključeno 13 vozača.