Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području PU Doboj smanjen broj krivičnih djela, prekršaja i saobraćajnih nezgoda

| Doboj | Petak, 11. avgust 2017.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 11.08.2017 godine  održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar ocijenio je da je stanjebezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.
U
julu mjesecu 2017. godine evidentirano je ukupno 105 krivičnih djela opšteg kriminaliteta što je za 2,8 % manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine (108). Razriješenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 69,2 %, odnosno stepen rasvjetljenosti je povećan za 2,3% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U 80,9% slučajeva krivična djela su izvršena od strane nepoznatih lica. Rasvijetljenost krivičnih djela učinjenih po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,9 %, odnosno stepen rasvjetljenosti je povećan za 3,6% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Rasvijetljena su 2 krivična djela učinjena u prethodnom periodu. U posmatranom mjesecu nije bilo evidentiranih težih oblika krivičnih djela koja bi po posljedicama ili načinu izvršenja izazvala uznemirenje javnosti. U oblasti javnog reda i mira broj evidentiranih prekršaja smanjen je za 16,7 %, dok je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda smanjen za 17,7 % u odnosu na isti mjesec prethodne godine.
Tokom jula mjeseca evidentirano je 79 krivičnih djela protiv imovine, odnosno 75,2 % u odnosu na ukupan broj učinjenih krivičnih djela. Evidentirano je 28 krivičnih djela teške krađe i 4 krivična djela teške krađe u pokušaju, od kojih je 57,1 % rasvijetljeno. Rasvjetljeno je 61,9% krivičnih djela krađe.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 90  izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 45 lica. Od toga, 15 lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok su 4 maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnih djela.
Otkrivena su 3 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podnesena su 2 izvještaja protiv 3 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 184.000,00 KM.

U posmatranom mjesecu evidentirano je 60 narušavanja javnog reda i mira, odnosno 4,7% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Nadležnim sudovima podneseno je 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručena su 43 prekršajna naloga, sve protiv 67 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 7 lica.
U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 102 saobraćajne nezgode.  Dogodila se jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem, 8 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 31 saobraćajna nezgoda sa lakše povrijeđenim licima. Teže tjelesne povrede zadobilo je 8 lica dok su lakše povrijeđena 43 lica. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišena su slobode zadržavanjem 43 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola (37 vozača, 1 biciklista i 5 pješaka).

U julu mjesecu evidentirano je 9 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (4 krivična djela i 5 prekršaja). U 8 slučaja žrtve nasilja su bile žene i u jednom slučaju muškarac.
Evidentirana su 3 samoubistva lica starosne dobi od preko 60 godina (vješanjem, vatrenim oružjem i aktiviranje eksplozivne naprave).