Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području PU Prijedor u oktobru mjesecu iz oblasti privrednog kriminaliteta podneseno šest izvještaja protiv 12 lica

| Prijedor | Utorak, 14. novembar 2017.

Hačelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je danas redovnu konferenciju za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada ove Uprave za mjesec oktobar, te je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao stabilno i dobro.
U oktobru mjesecu ove godine evidentirana su ukupno 72 krivična djela. Ukupan broj evidentiranih krivičnih djela, u odnosu na isti period prošle godine, u padu je za 26 djela ili 26,5%.
Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 63,6%, dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 83,6%. Evidentan je pad procenta broja povratnika u izvršenju krivičnih djela za 48%.
Iz oblasti opšteg kriminaliteta broj evidentiranih krivičnih djela u oktobru mjesecu iznosi 55, što je za 30 krivičnih djela ili 35% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršicu iznosi 63,6%, a ukupna rasvjetljenost 78%.
Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirana su ukupno 34 krivična djela (55). Teških krađa i krađa evidentirano je 26 ili za 39,5% manje.
U mjesecu oktobru nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništva, niti drugih djela čije bi izvršenje izazvalo veće uznemirenje javnosti. Prijavljena je jedna krađa motornog vozila.
U oktobru mjesecu, na području PU Prijedor, lišeno je slobode jedno lice sa međunarodne potjernice (R. Hrvatska) i jedno lice po centralnoj potjernici (Osnovni sud u Zenici i Sarajevu).
Iz oblasti privrednog kriminaliteta, u oktobru mjesecu, evidentirano je 12 krivičnih djela, kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 173.000,00 KM, dok je jednim krivičnim djelom nedozvoljene prodaje vozila ostvaren promet preko 92.000,00 KM. Policijska uprava Prijedor, u proteklom mjesecu, nadležnom tužilaštvu, podnijela je 6 izvještaja, protiv 12 lica, za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta. Krivična djela iz ove oblasti odnose se na određene nelegalne radnje u vezi registracije i prepisa motornih vozila, u vidu falsifikovanja punomoći i ugovora za registraciju i prepis motornih vozila, zatim na nedozvoljenu prodaju polovnih automobila, dok se jedan izvještaj podnesen protiv 7 lica, odnosi na zloupotrebe u javnom preduzeću šumarstva, u pogledu falsifikovanja službene dokumentacije, propuštanja dužnog nadzora i kontrole, te nesavjesnog rada odgovornih lica zbog neevidentiranja uočenih nepravilnosti u radu drugih radnika.
Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirana su 3 krivična djela, a kada je u pitanju javni red i mir evidentirana su ukupno 54 prekršaja. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.
Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, u oktobru mjesecu ove godine, evidentirano je 3211 prekršaja, a evidentirana je i jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem (vozač putničkog automobila). U uporednom periodu prošle godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala četiri lica.
Iz saobraćaja je isključeno 216 vozača, od čega 176 zbog upravljanja pod uticajem alkohola i 35 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.
Načelnik Ivanić podsjetio je građane i vozače, da je od 15. novembra, obavezna upotreba zimske opreme na putevima, te apelovao na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.
Tokom proteklog mjeseca Policijska uprava Prijedor je realizovala regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekršaja prilikom učestvovanja u saobraćaju pješaka i biciklista i republičku akciju pojačane kontrole brzine kretanja vozila.
Načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, na današnjoj konferenciji, istakao je da je stanje, na području Policijske uprave Prijedor, veoma stabilno i dobro, i rekao da će se i u narednom periodu preduzeti sve mjere i radnje u cilju očuvanja dobrog stanja bezbjednosti.