Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području PU Doboj sprovedena regionalna akcija „Pojas“

| Doboj | Ponedeljak, 16. april 2018.

Policijska uprava Doboj je u vremenskom periodu od 26. do 31. marta 2018. godine, sprovela regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa u vozilima.
Od ukupno kontrolisanih 1080 učesnika u saobraćaju, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa od strane vozača, suvozača i putnika u vozilu,policijski službenici PU Doboj izdali su ukupno 258 prekršajnih naloga.
Analizirajući problematiku upotrebe sredstava pasivne zaštite u vozilu, na području Policijske uprave Doboj tokom protekle godine policijski službenici su redovno usmjeravani na akcije kontrole ove vrste prekršaja a što je dovelo do zadovoljavajućih rezultata kada je u pitanju sigurnost učesnika u saobraćaju. U toku 2017. godine broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama smanjen je za 30,4%, dok je broj lica sa zadobijenim teškim tjelesnim povredama smanjen za 1,1%.
Bezbjednosni pojas kao jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima, u značajnoj mjeri utiče na smanjenje broja i težinu zadobijenih povreda vozača i putnika.
Policijska uprava Doboj apeluje na sve učesnike u saobraćaju da koriste bezbjednosni pojas, kako bi svoju bezbjednost podigli na što viši nivo.