Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banja Luka zadovoljavajuće

| Banja Luka | Ponedeljak, 30. april 2018.

U Policijskoj upraviBanja Luka, 30.04.2018. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za vremenski period januar-mart 2018. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije - PU Banja Luka Darko Novković i načelnik Sektora policije - PU Banja Luka Radenko Stakić.
Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Željko Spasojević, koji je ukratko izložionajznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja zaključivši da je stanje na području Policijske uprave Banja Luka zadovoljavajuće.
Načelnik Spasojević je naveo da su na području Policijske uprave Banja Luka u prvom tromjesečju 2018. godine evidentirana 553 krivična djela, što je manje za 25,4% u odnosu na 2017. godinu kada je bilo evidentirano 741 krivično djelo.Ukupno je riješeno 481 krivično djelo ili 83,5%, što je više u odnosu na uporedni period kada je riješenost iznosila 76%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 166 krivičnih djela ili 63,6%, što je više u odnosu na uporedni period kada je rasvijetljenost iznosila 57,8%, istakao je načelnik Spasojević.
Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 448 krivičnih djela, što je za 26,1% manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 606 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,7% što je više za 10% u odnosu na uporedni period. Značajno je smanjenje „Teških krađa“ za 51,2% Iznuda za  za 80%  kao i krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila kojih je manje za 28,6%. Broj krivičnih djela „Razbojništvo“ je ostao na uporednom nivou (6), naveo je načelnik Spasojević.
Prijavljeno je 28 krivičnih djela protiv života i tijela od kojih su najbrojnija krivična djela„tjelesne povrede“, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 96,6%.
Evidentiran je veći broj slučajeva zloupotrebe opojnih droga za 7,5%, što je rezultat rada policijskih službenika na otkrivanju i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti. U ovoj oblasti otkriveno je 9 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 9 izvještaja kojima je obuhvaćeno 16 osumnjičenih lica. Podnesena su 34 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeto je oko 10,8 kg marihuane, 215 stabljika indijske konoplje, oko 15,8 grama kokaina, oko 170 grama amfetamina  i više komada druge sintetičke droge. Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 59 krivičnih djela, podneseno je 36 izvještaja protiv 38 lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu  od 663.000,00KM, naveo je načelnik Spasojević.
Ediventirana su 263 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 35,5 % više u odnosu na uporedni period kada su bila evidentirana 194 slučaja, dok je ukupan broj prekršaja veći za 25,6% u odnosu na  uporedni period 2017. godine.  Evidentirano povećanje je rezultat aktivnosti policijskih službenika na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja. Uglavnom se radi o  prekršajima kao što su tuče i fizički napad, vrijeđanje i ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija, dok je evidentiran jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u kojem je učestvovalo pet ili više lica, saopštio je načelnik Spasojević.
Evidentirano je 835 saobraćajnih nezgoda što je više za 10,8% u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 753 saobraćajne nezgode. U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 9 lica dok je u uporednom periodu stradalo 5 lica, 32 lica su teško povrijeđena, dok je u uporednom periodu 28 lica teško povrijeđena,  a  lakše je povrijeđeno 185 lica, dok su u uporednom periodu lakše povrijeđena 142 lica, naveo je načlenik Spasojević.
Tokom tri mjeseca tekuće godine, realizovano je sedam akcija iz oblasti kriminaliteta, 16 akcija po javnom redu i miru i bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbijeđeno 80 javnih okupljanja i 194 sportske
priredbe, zaključio je načelnik Spasojević. 
Takođe, načelnik Spasojević je odgovorio da su pojedini događaji, poznati javnosti, opteretili bezbjednosnu problematiku na području grada Banje Luke, te da uz puno uvažavanje tih bezbjednosnih događaja i uprkos njihovom negativnom uticaju na subjektivni osjećaj bezbjednosti građana cijeni da je stanje bezbjednosti na području grada Banje Luke zadovoljavajuće. U prilog u tome govori i činjenica da je u posljednjih pet godina evidentan konstantni pad broja izvršenih krivičnih djela uz istovremeni porast rasvijetljenosti krivičnih djela od strane policije. Smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela na području grada Banje Luke za 26,1%, a stanje u oblasti saobraćaja je pogoršano na nivou sveukupnog povećanja, s tim da su na području grada smrtno stradala dva lica što je na uporednom nivou u odnosu na prošlu godinu, a  ostalo povećanje broja smrtno stradalih lica odnosi se na područja koje su u nadležnosti Policijske stanice Laktaši i Policijske stanice Prnjavor.