Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Povoljno stanje bezbjednosti na području PU Zvornik

| Zvornik | Srijeda, 16. maj 2018.

U Policijskoj upravi Zvornik, 16.05.2018. godine,održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec april tekuće godine.
Načelnik Uprave, Goran Abazović je najprije pozdravio prisutne novinare i zahvalio se na objektivnom izvještavanju i saradnji koju ima PU Zvornik sa predstavnicima medija. Dalje je dodao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno izadovoljavajuće sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik. Takođe je istakao da su policijski službenici PU Zvornik u aprilu sproveli određen broj republičkih i regionalnih akcija, kao i učestvovali u obezbjeđenju javnih skupova i štićenih ličnosti koji su protekli u miru i bez neželjenih posledica.
U oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić,istakao je da je u aprilu mjesecu, na području PUZvornikevidentirano 59 krivičnih djela, što je za 29,8% manje u odnosu na uporedni period kada su evidentirana 84 krivična djela. Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 49, što je za 32,9% manje u odnosu na uporedni period. Od tog broja, riješeno je 39 djela ili 70,9%, dok je od 29 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno 19 djela ili 54,3%.Ukupan broj prijavljenih lica je 50, od čega je 13 povratnika a maloljetnika nije bilo. Nadležnim tužilaštvima podnijeta su 53 izvještaja protiv 50 lica. U izvještajnom periodu evidentirano je 27 krivičnih djela protiv imovine, što je za 34,1% manje u odnosu na uporedni period. Broj krivičnih djela krađe i teške krađe je manji u odnosu na uporedni period za 54,5% odnosno 34,8%, a rasvjetljenost ovih krivičnih djela je visoka i ona iznosi za krivična djela krađe 83,3% a za teške krađe 42,1%. Broj krivičnih djela protiv života i tijela je pet i on je manji za 50% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 10 ovakvih djela.
Načelnik Sektora policije Vladan Vasilić istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u viduda je u tokumjeseca aprila evidentirano37narušavanja javnog reda i mira, što je za oko 10% manje u odnosu na uporedni period. U tim narušavanjima učestvovalo je 47 lica, od kojih je bilošest povratnika. U aprilu mjesecu, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu ( pet i više lica).    
Načelnik Vasilić je dodao da je u aprilu mjesecu 2018. godine evidentirana51 saobraćajnanezgoda. U tim nezgodama nije bilo smrtno stradalih lica, dok je sedam lica teže povrijeđeno i 12 lica je zadobilo lakše tjelesne povrede.
Iz saobraćaja je isključeno 27 vozila, dok je broj vozača koji su isključeni 135, od čega je 117 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola.
Na kraju, načelnik Vasilić je istakao da je neprilagođena brzina jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda kao i vožnja pod dejstvom alkohola, zbog čega će PU Zvornik u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem određenih akcija u cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja.
Načelnik  PU je iznio detaljne podatke o broju evidentiranih migranata na ovom području za prva četiri mjeseca tekuće godine, gdje ukazao na mogućnost većeg priliva migranata u narednom periodu. PU Zvornik će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje, te pojačati prisustvo policijskih službenika na terenu, kao adekvatan odgovor na povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice od strane migranata, u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i Službe za poslove sa stranicma, sa ciljem nastavka povoljnog bezbjednosnog ambijenta u narednom periodu i tom prilikom je pozvao građane na uzajamnu saradnju i pružanje bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, po kojima policija u okviru svojih nadležnosti i postupa, kako bi unaprijedili postojeće povjerenje između građana i policije.
Takođe, načelnik Abazović je dodao da
imajući u vidu da se bliži završetak nastavne godine za maturante srednjih škola kao i organizovanje maturskih proslava u ugostiteljskim objektima, policijski službenici Policijske uprave Zvornik preduzimaju određene preventivie mjere i radnje, prije svega kroz pojačano prisustvo policije na terenu, kako bi predstojeći događaji protekli bez incidenata.