Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Predstavnik MUP-a na regionalnoj radionici u Bukureštu na temu „Statističke evidencije krivčnog pravosuđa o sajber kriminalu i elektronskim dokazima”

| Banja Luka | Srijeda, 16. maj 2018.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovao je 14. i 15. maja 2018. godine u Bukureštu na dvodnevnoj regionalnoj radionici na temu Statističke evidencije krivčnog pravosuđa o sajber kriminalu i elektronskim dokazima”, koja je realizovana u okviru  projekta iProceeds.

Predstavnik MUP-a je ovom prilikom prezentovao nadležnost Ministarstva u pogledu vođenja  statistika za visokotehnološki kriminalitet, te istakao da Odjeljenje za visokotehnoloski kriminalitet objedinjuje sve podatke za policijske uprave na području Republike Srpske i da se isti koriste pri izradi Strategije za borbu protiv sajber kriminala Republike Srpske.

Takođe, istakao je da je Ministarstvo opredjeljeno da dodatno usavršava svoje pripadnike u pogledu unapređenja metodologije rada i prkupljanja elektronskih dokaza, te da je posebno značajna razmjena podataka sa pravosudnim institucijama, CERT-om i privatnim sektorom.

Takođe, iProceeds projekat finansira Kancelarija Savjeta Evrope. Riječ je o regionalnom projektu čija implementacija je namjenjena za države regiona, kao  i za BiH.