Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banja Luka

| Banja Luka | Srijeda, 23. maj 2018.

U Policijskoj upraviBanja Luka, 25.05.2018. godine,održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec april 2018. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije - PU Banja Luka Darko Novković i načelnik Sektora policije - PU Banja Luka Radenko Stakić.
Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Željko Spasojević, koji je ukratko izložionajznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja zaključivši da je stanje na području Policijske uprave Banja Luka zadovoljavajuće.
Načelnik Spasojević je naveo da je  na području Policijske uprave Banja Luka u aprilu 2018. godine evidentirano 177 krivičnih djela što je manje za 30,3% u odnosu na 2017. godinu kada su bila evidentirana 254 krivična djela.Ukupno je riješeno 149 krivičnih djela ili 82,3% što je više u odnosu na uporedni period kada je riješenost iznosila 80,9%, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 71 krivično djelo ili 68,3%, što je više u odnosu na uporedni period kada je rasvjetljenost iznosila 62,6%, istakao je načelnik Spasojević.
Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 154 krivična djela, što je za 24,5% manje u odnosu na uporedni period kada su bila evidentirana 204 krivična djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 79,1%. Značajno je smanjenje „teških krađa“ za 15,1%, „razbojništava“ za 66,7%, „krađa“ za 36,1%  kao i krivičnih djela „oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ za 77,8%. Nije bilo evidentiranih krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila, naglasio je načelnik Spasojević.  
Prijavljeno je 17 krivičnih djela protiv života i tijela od kojih su najbrojnija „teške tjelesne povrede“ i „tjelesne povrede“ a rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 82,4%. Evidentirano je jedno krivično djelo„teško ubistvo“ i jedno „ubistvo u pokušaju“ koja su riješena, naveo je načlenik Spasojevević, dodajući da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno 6 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 5 izvještaja kojima je obuhvaćeno 5 osumnjičenih lica.
Načelnik Spasojević je naveo da je iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno 13 krivičnih djela, podneseno je 7 izvještaja protiv 10 lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 23.000,00KM.
Evidentirano je 76 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 5,6 % više u odnosu na uporedni period kada su bila evidentirana 72 slučaja, dok je ukupan broj prekršaja veći za 17,6%, u odnosu na uporedni period 2017. godinenaveo je načelnik Spasojević.
Načelnik Spasojević je saopštio da je evidentirano 314 saobraćajnih nezgoda što je više za 7,2% u odnosu na uporedni period kada su bile evidentirane 293 saobraćajne nezgode. U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo dok su u uporednom periodu stradalo 2 lica, 12 lica je teško povrijeđeno, dok je u uporednom periodu 7 lica teško povrijeđeno,  a  lakše je povrijeđeno 77 lica, dok je u uporednom periodu lakše povrijeđeno 46 lica.   
Tokom mjeseca aprila, realizovane su tri akcije iz oblasti kriminaliteta,  pet akcija po javnom redu i miru i bezbjednosti saobraćaja. Uspješno je obezbjeđeno 49 javnih okupljanja i 132 sportske
priredbe.