Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Sporazum o ustupanju na korišćenje sistema video nadzora

| Trebinje | Utorak, 22. maj 2018.


         Grad Trebinje, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, Policijska uptava Trebinje su dana 22.05.2018. godine potpisali  sporazum o ustupanju na korišćenje sistema video nadzora Grada Trebinja Policijskoj upravi Trebinje.
Načelnik PU Trebinje gospodin Žarko Laketa je rekao: „ Želim iskoristiti priliku da vas sve pozdravim, posebno da pozdravim gradonačelnika grada Trebinja gospodina Luku Petrovića  i gospodina Stevana Bekana koji zastupa JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje. Zahvaljujem se gradu Trebinju, gradonačelniku grada, na današnjem veoma značajnom potpisivanju sporazuma između gradske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Policijske uprave Trebinje, o ustupanju video nadzora grada Trebinja Policijskoj upravi Trebinje, koja će u narednom periodu 24
h dnevno  imati nadzor nad gradom Trebinje. Potpisivanje ovog sporazuma je značajno iz razloga što će naša policijska uprava imati mogućnost da 24h
  snima određene dijelove grada, a to će koristiti ovoj Policijskoj upravi za poboljšanje stanja bezbjednosti kao i da zaštitimo imovinu građana kao i same građane. Mi ćemo svakodnevno nadzirati dio gdje su postavljene kamere, a trenutno u ovoj prvoj fazi postavljena  je 41 kamera, 31 kamera je postavljena u gradskom parku i 10 kamera koje su postavljene po bitnim raskrsnicama u gradu. Mi ćemo na osnovu toga imati mogućnost da identifikujemo sve prekršioce kako prekršaja po pitanju bezbjednosti saobraćaja, tako i eventualne izvršioce KD-a. Koliko je meni poznato ovo je prvi projekat u RS, koji je potpisan sporazumom između Gradske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odnosno policijske uprave Trebinje“.
Gradonačelnik grada Trebinja gospodin Luka Petrović je istakao: „Hvala vam svima što ste prisutni na ovoj konferenciji za štampu. Prije svega želim da vam kažem da smo zajedničkim snagama gradska uprava Trebinje, Policijska uprava Trebinje i JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, napravili koncept kako povećati bezbjednost u našem gradu, kako zaštititi imovinu i lica, u tom smislu grad Trebinje osmislio je da finansira sistem video nadzora iz tri segmenta, prvi segment je uže gradsko jezgro sa gradskim parkom, drugi segment će biti glavni prilazi u gradu i treći segment će biti video nadzor starog grada. Prvi segment je već završen, vrijednost istog je oko 200,000 km. Glavni server video nadzora je smješten u Policijsku upravu Trebinje. Takođe u druge dvije faze predviđa se potrošnja u drugom segmentu oko 170,000 km, u trećem oko 150,000 km, što ukupno iznosi 520,000 km. Ovo je vrlo ozbiljan projekat koji se finansira isključivo iz sredstava grada Trebinja. Ovo je prvi i jedinstven sistem u  RS. Mi kao glavni grad u RS za razvoj turizma želimo da imamo povećanu bezbjednost. Mislim da je ovo dobar primjer saradnje lokalne vlasti sa Policijskom upravom“.