Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina za mjesec april zadovoljavajuće

| Bijeljina | Četvrtak, 24. maj 2018.

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je danas redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec april 2018. godine.Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija, načelnik Sektora policije Stjepan Terzić i inspektor  Sektora policije  Radenko Knežević.
Uvodnim izlaganjem, prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je  istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuće, da nije bilo krivičnih djela koja bih svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti, a što se ogleda stanjem bezbjednosti na terenu i statističkim pokazateljima, a kao rezultat rada je i smanjenje broja krivičnih djela na području koje operativno pokriva PU Bijeljina.
Načelnik Ćosić istakao je da je u mjesecu aprilu  evidentirano ukupno 93 krivičnih djela, od toga  81  krivično djelo se odnosi na opšti kriminalitet, četiri krivična djela se odnose na privredni kriminalitet, četiri krivična djela na zloupotrebu opojnih droga, dva krivična djela izvršena protiv bezbjednosti saobraćaja i dva krivična djela po krivičnom zakonu BiH.
Načelnik Sektora kriminalističke  policije Darko Kovrlija  istakao je da je iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je izvršeno 81 krivično djelo, a nadležnim tužilaštvima je podneseno 60 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 58 lica. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti  krivičnih djela iznosi 76%.
U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u prošlom mjesecu  otkriven
o je četiri krivična   djela, a podnesena  su tri  izvještaja protiv  petlica.
Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je u mjesecu aprilu 2018. godine, na području PU Bijeljina, evidentirano 37  narušavanja javnog reda i mira, a ukupno evidentiranih prekršaja je 74, od toga 36 lica  sankcionisano izdavanjem prekršajnog naloga i osam lica podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu. Prekršaje je počinilo 70 lica, među kojima je 14 povratnika i jedan maloljetnik.
Inspektor  Sektora policije Radenko Knežević naglasio je da se u  izvještajnom periodu dogodilo 80 saobraćajnih nezgoda, jedna  nezgoda sa teško povrijeđenim licima, 15 nezgoda sa lakše povrijeđenim licima i 64 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.
Uzevši u obzir naprijed navedene pokazatelje, cijenimo da se stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina može ocijeniti kao zadovoljavajuće, sa blagom tendencijom poboljšanja iz oblasti kriminaliteta kao i bezbjednosti saobraćaja.
Načelnik je istakao da policijski službenici PU Bijeljina  provode preventivne aktivnosti u vezi sa bezbjednim obilježavanjem maturskih proslava, učenika osnovnih i srednjih škola, kroz sastanke i zajedničke aktivnosti sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola kao i predstavnicima inspekcijskih službi.
Takođe, ovom prilikom apelovalo se na maturante, nastavno osoblje i roditelje, da svi preduzmu potrebne mjere, da u narednom periodu tokom obilježavanja maturskih proslava, kako ne bi došlo do značajnijeg narušavanja javnog reda i mira, zdravstvenog stanja ili saobraćajnih nezgoda, kao posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola.
Načelnik Ćosić osvrnuo se i na rasvjetljavanje krivičnog djela ubistva koje se dogodilo u noći 15.05.2018. godine, za koje je osumnjičeno lice Đ. B. iz Jablanice 18.05.2018. godine lišeno slobode. Ovo lice je uz izvještaj o počinjenom KD „Ubistvo“ i „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja“ predat je nadležnom Tužilaštvu, a gdje mu je od strane Okružnog suda a na predlog Tužilaštva određen jedno mjesečni pritvor.