Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

MUP Republike Srpske opredjeljen za učešće u UN mirovnim misijama

| Banja Luka | Utorak, 29. maj 2018.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom 29. maja - Međunarodnog dana mirovnih snaga, upućuje čestitku svim pripadnicima Ministarstva koji trenutno učestvuju i koji su ranije bili dio mirovnih snaga UN-a, dajući svoj doprinos u uspostavljanju mira i stabilizaciji odnosa u zemljama koje se nalaze u postkonfliktnom periodu, istovremeno predstavljajući Ministarstvo na najbolji mogući način.
Trenutno se u mirovnim misijama UN-a nalazi 10 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih je osam raspoređeno na redovne poslove, dok je dvoje imaju poluprofesionalni i profesionalni angažman.
Policijski službenici MUP-aRepublike Srpske u mirovnim misijama učestvuju od 2000. godine i do sada je bilo ukupno 76 redovnih, poluprofesionalnih i profesionalnih angažmana u Istočnom Timoru,Liberiji, Kipru, Sudanu,Južnom Sudanu, Kongu, Gvineji Bisao i Brindiziju (Italija).
Dajući podršku pripadnicima MUP-a u mirovnim misijama, ministar Lukač nedavno je boravio u službenoj posjeti Republici Kipar, i tom prilikom učestvovao na svečanoj ceremoniji dodjele UN medalja pripadnicima UN policije.
Međunarodni dan mirovnih snaga obilježava se kako bi se odala počast svim muškarcima i ženama koji su služili i služe u mirovnim misijama UN-a, zbog njihovog visokog nivoa profesionalizma, posvećenosti i hrabrosti, ali i da se iskaže poštovanje svima onima koji su dali živote za očuvanje mira.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i u narednom periodu, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviće da upućuje svoje pripadnike u mirovne misije  UN-a u svijetu. Ministarstvo na ovaj način ispunjava svoje međunarodne obaveze, ujedno i jedan od svojih strateških ciljeva, te daje doprinos izgradnji globalnog mira i stabilnosti.