Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

MUP Republike Srpske u prošloj godini uspješno realizovao poslove i zadatke iz svoje nadležnosti

| Banja Luka | Utorak, 29. maj 2018.


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, održali su danas 29.05.2017. godine, u Banjaluci, konferenciju za novinare, na kojoj je bilo riječi o rezultatima rada MUP-a Republike Srpske u 2017. godini i u prva četiri mjeseca 2018. godine, kao i o aktuelnim temama.

Ministar Lukač je naveo da je u toku 2017. godine evidentirano 8.959 krivičnih djela, te da je broj krivičnih djela u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu manji za 5,3 odsto, a povećani su ukupni koeficijenti njihove ukupne rasvijetljenosti.

Ministar je konstatovao da je smanjen broj imovinskih krivičnih djela za 9,3 odsto, teških krađa za 24,1 odsto i razbojništava za 24,5 odsto, te da je izvršeno pet teških ubistava i četiri ubistva od kojih su tri izvršila nepoznata lica, a koja su vrlo brzo rasvijetljena.

Takođe, ministar je istakao da je MUP Republike Srpske u toku 2017. godine sproveo 70 operativnih akcija u kojima je lišeno slobode 350 lica i tužilaštvima podneseno 340 izvještaja protiv 461 lica, te da je u oblasti sprečavanja zloupotrebe droge sprovedeno 15 operativnih akcija, dok su u oblasti privrednog kriminaliteta realizovane 132 finansijske istrage i provjere na tom planu.

Kada je riječ o ratnim zločinima, ministar Lukač je rekao da je tužilaštvima podneseno 17 izvještaja i dopuna izvještaja za počinjene ratne zločine protiv 24 lica za koje postoje osnovi sumnje da su počinili ukupno 29 takvih krivičnih djela nad najmanje 176 identifikovanih žrtava.

Osvrćući se na stanje javnog reda i mira, ministar Lukač je konstatovao da je ono stabilno, što se ogleda kroz smanjen broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 4,9 odsto.

Ministar je istakao da je u 2017. godini, u odnosu na godinu ranije, smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i ukupno smrtno stradalih lica za 11,5 odsto.

Ministar je naveo je da je MUP Republike Srpske u toku 2017. godine pronašao 205 migranata i predao ih u nadležnost Granične policije BiH, te da je ostvarena uspješna saradnja sa domaćim i međunarodnim policijskim agencijama, kao i drugim tijelima zaduženim za sprovođenje zakona.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je u periodu januar-april 2018. godine, evidentirano 2.556 krivičnih djela, što je za 12,4 odsto manje u odnosu na isti period 2017. godine.

Direktor Ćulum je istakao da je u prva četiri mjeseca tekuće godine u odnosu na isti period prethodne godine povećan koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i rasvijetljenosti krivičnih dijela izvršenih od nepoznatog počinioca.

Takođe, konstatovao je da je broj imovinskih krivičnih djela smanjen za 14,3 odsto, broj teških krađa za smanjen za 14,3 odsto, krađa za 14,3 odsto, razbojništava za 32,3 odsto i krivičnih djela u vezi sa krađom motornih vozila za 54,3 odsto.

Takođe,  istakao je da je povećan broj otkrivenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga za 12,5 odsto, a najviše je oduzeto marihuane i to 39 kilograma. Dodao je da je Policija Republike Srpske u periodu januar-april ove godine pronašla i evidentirala ukupno 563 migranta, koji su ilegalno prešli granicu BiH.

Direktor Ćulum je istakao da je u zadnjih šest godina evidentirano 148 ubistava na području Republike Srpske, od čega se 45 odnosilo na nepoznatog izvršioca, te da je od tih 45 ubistava rasvijetljeno 39 ili 86,6 odsto.