Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

DEMANTI

| Banja Luka | Četvrtak, 31. maj 2018.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantuje jučerašnju izjavu ministra bezbjednostiBiH Dragana Mektića koja je emitovana u dnevniku „RTV BN“, a koja se odnosi na raspisivanje potjernice za lice Nenad Radinković.

Naime, u evidenciji potraga MUP-a Republike Srpske aktivne su dvije potjernice za licem Nenadom Radinkovićem, i to: centralna potjernica raspisana 27.11.2013. godine i međunarodna potjernica raspisana 10.11.2014. godine.

Uvid u navedene potjernice policijskim agencijama u BiH je dostupan posredstvom sistema za razmjenu podataka, odnosnoaplikacije putem koje je moguće ostvariti uvid u podatke o raspisaim potragama MUP-a Republike Srpske, MUP-a Federacije BiH i Policije Brčko distrikta BiH. Ovaj sistem je uspostavljen na osnovu Sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava na nivou BiH.

Stoga MUP u potpunosti odbacuje navode ministra bezbjednosti.

Takođe, u cilju objektivnog informisanja javnosti, napominjemo da je MUP Republike Srpske dostavio Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek „INTERPOL“ Sarajevo informaciju da je traženo lice osuđeno u Republici Francuskoj zbog ilegalne trgovine oružjem, te je MUP Republike Srpske, od istih tražio da preko nadležnih organa Francuske izvrše provjere da li se traženo lice, Nenad Radinković nalazi u nekoj od njihovih kazneno-popravnih ustanova, kao i kada se može očekivati izručenje istog u BiH. 

            Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek „INTERPOL“ Sarajevo je dogovorio deportaciju imenovanog lica iz Francuske u BiH za dan 16.10.2017. godine, međutim do deportacije nije došlo. IP Pariz je prema informaciji koju smo zaprili od strane IP Beč otkazao deportaciju iz nama nepoznatih razloga, ali tu informaciju nisu blagovremeno dostavili drugim nadležnim organima.

S obzirom da od strane IP Pariz nismo dobili pojašnjenje o razlozima zbog kojih je otkazana deportacija, MUP Republike Srpske se obratio Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek „INTERPOL“ Sarajevo, sa zahtjevom za dostavu informacije o statusu potraživanog lica, kao i da preko nadležnih organa Republike Francuske izvrše provjere da li će i kada lice Nenad Radinković biti ekstradirano ili deportovano u BiH, na ovaj upit odgovor do danas nije stigao.