Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Edukativna predavanja prventivnih aktivnosti u sprečavanju maloljetničke delinkvencije

| Foča | Srijeda, 06. jun 2018.

U sklopu preventivnih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, a koje se odnose na prevenciju maloljetničke delinkvencije sa akcentom na upotrebu „Fejzbuka“ na području Policijske uprave Foča, tačnije u Višegradu i Novom Goraždu, dana 05.06.2018. godine, održano je predavanje od strane  Aleksandra  Miladinovića, inspektora za policijsku obuku na Policijskoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Predavanje je održano za oko 100 učenika osnovne škole ,,Vuk Karadžić u Višegradu i za oko 80 učenika srednjoškolskog centra ,,Ivo Andrić u Višegradu.
Đacima je na prilagođen način objašnjeno sve o pojmu maloljetničke delinkvencije, vršnjačkog nasilja, te o opasnosti sa kojima se mogu susretati ukoliko nepravilno upotrebljavaju internet, a naročito društvene mreže.
Na predavanju je profesor Miladinović istakao na koji način se korisnici interneta  mogu zaštititi dok su na društvenim mrežama, naročito na „Facebook" i kako se  zaštititi od eventulane zloupotrebe od strane drugih ljudi na  društvenim mrežama (pedofila i slično ). Veliku pažnju predavač je skrenuo  primjerima prakse iz naše Republike kao i iz okruženja. Predavanje je pozitivno prihvaćeno od strane djece koja su aktivno učestvovala postavljanjem pitanja kao i primjera, a prosvetni radnici koji su prisutvovali predavanju (nastavnici, profesori i pedagozi) su ukazali na potrebu održavanja ovakvih predavanja i u narednom periodu, drugim generacijama.
Isti dan predavanje je bilo održano i područnoj školi Vuk Karadžić Višegrad,  u Novom Goraždu, gdje je prisustvovalo oko 40 đaka.