Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Stabilno i povoljno stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča

| Foča | Srijeda, 13. jun 2018.


U Policijskoj  upravi  Foča je danas, 13.06.2018. godine održana redovna konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada za maj mjesec 2018. godine.

Prisutnima se obratio načelnika Policijske uprave Kostović Velimir koji je istakao da se na području Policijske uprave Foča na osnovih sviha parametara, stanje bezbjednosti može ocijeniti kao stabilno i povoljno.

Naime, Načelnik   je u svom obraćanju iznio statističke podatke za mjesec maj tekuće godine, koji pokazuju da je smanjenje svih statistički parametara od broja krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira, kao i saobraćajnih nezgoda.

Broja krivičnih djela  je smanjen za  oko 38%, od kojih je 16 krivičnih djela iz opšteg, a 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i 1 krivično djelo iz KZ BiH. Takođe je naglasio da je smanjenje broja narušavanja javnog reda i mira te da je  ukupno evidentirano 14  narušavanja javnog reda i mira, od kojih nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

U maju  mjesecu 2018. godine zabilježeno je smanjenje saobraćajnih nezgoda, tako da je u posmatranom periodu evidentirano  14  saobraćajnih nezgoda, a u istom mjesecu 2017. bilo  je 25. Načelnik je konstatovao da su sve  sobraćajne nezgoda koje su evidentirane bile sa materijalnom štetom, te  da nije bila nijedna sa povrećenim licima.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović Duško je istakao da je broj evidentiranih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta u maju mjesecu smanjen za oko 26 %, gdje prevladavaju krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 17 Izvještaja protiv 23 lica, dok je smanjen broj recidivista u vršenju krivičnih djela za oko 38 %, a evidentirana su dva maloljetna izvršioca krivičnih djela. Takođe je istakao da je procenat rasvetljenosti krivičnih djela 100 %, tačnije riješeno je svih 5 krivičnih djela koja su prijavljena po nepoznatom izvršiocu, a da su riješena i dva krivična djela iz prethodnog perioda po čemu se može vidjeti da policijski službenici kontinuirano rade i na rasvetljavanju krivičnih djela iz prethodnog perioda.

            Načelnik Kostović je pored iznetih parametara  istakao da će policijski službenici Policijske uprave Foča u narednom periodu u predstojećoj turističkoj sezoni imati veći broj okupljanja građana i skupova koje će obezbjeđivati te da  će  se preduzimati niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti kako bi  isti protekli bezbjedno. Takođe je naveo da na području naše Uprave do sada nije bilo zaustavljanja i parkiranja vozila na kolovozu kao vid protesta u vezi sa poskupljenjem naftnih derivata, te da nisu imali sankcionisanje učesnika u istima.