Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

MUP Republike Srpske poziva građane na poštivanje zakonskih propisa

| Banja Luka | Četvrtak, 14. jun 2018.


            Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava neodgovorne pojedince, da će svako kršenje zakonskih propisa i nepostupanja po naređenju policijskih službenika biti sankcionisano. MUP Republike Srpske neće tolerisati ponašanje pojedinaca koji ometaju redovno odvijanje javnog saobraćaja, te rad policijskih službenika u obavljanju njihovih zadataka.

Članom 152. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini propisano je da učesnici u saobraćaju moraju da postupaju po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili prema naredbi policijskih službenika. Članom 235. istog Zakona propisano je da će se za nepoštovanje navedene zakonske odredbe učesnik u saobraćaju kazniti novčanom kaznom od 100 do 300 KM.

Članom 24. Zakona o javnom redu i miru  propisano je da će se lica, koja ometaju i sprečavaju djelovanje državnih organa, kazniti novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.

Policijski službenici su tokom jučerašnjeg dana preventivno djelovali u cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja. U gradovima Republike Srpske nije bilo blokada saobraćaja dužih od nekoliko minuta, s kojima se prestalo nakon dolaska policijskih službenika na ta mjesta.

Od početka protesta, sankcionisao je 299 lica koja su ometala saobraćaj i policijske službenike u vršenju svojih poslova i zdataka.

MUP Republike Srpske još jedanput ističe da građani Republike Srpske imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje svog nezadovoljstva na javnom mjestu, ali u skladu sa zakonskim propisima i da prilikom tog okupljanja ne dolazi do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja.