Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Doboj

| Doboj | Ponedeljak, 23. jul 2018.


            Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 23.07.2018. godine,  održana u Policijskoj upravi Doboj, prezentovani su rezultati rada za prvih šest mjeseci tekuće godine. Načelnik Dmitar Vračar ocijenio je da je stanje bezjednosti na području Policijske uprave Doboj stabilno i zadovoljavajuće sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području naše Uprave.

U odnosu na isti period prethodne godine broj evidentiranih krivičnih djela opšteg kriminaliteta smanjen je za 6,5%, dok je kofecijent razriješenosti krivičnih djela povećan za 8,4%.

            U periodu januar – jun 2018. godine, evidentirano je ukupno 475  krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od čega je razriješeno ukupno 359 krivičnih djela, odnosno koeficijent razriješenosti iznosi 71,9%. Rasvijetljeno je 63,3% krivičnih djela po NN izvršiocu, odnosno koeficijent rasvijetljenosti povećan je za 10% u odnosu na isti period prethodne godine.

            U odnosu na ukupan broj izvršenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 62,8% odnosi se na krivična djela protiv imovine, čiji je koeficijent ukupne rasvijetljenosti u odnosu na isti period prethodne godine povećan za 13,6%.

            U navedenom periodu otuđeno je sedam motornih vozila, od kojih je pet pronađeno i vraćeno vlasnicima. Evidentiran je i jedan pokušaj otuđenja motornog vozila.

            Nadležnom tužilaštvu podnesen je 421 izvještaj kojim je obuhvaćeno 367 lica, od kojih je 156 lica  povratnika u izvršenju krivičnog djela, dok je 27 maloljetnih lica evidentirano kao izvršioci  krivičnih djela.

            Načelnik Sektora kriminalističke policije Žarko Panić je istakao da je u poređenju sa istim peridom prethode godine zabilježeno smanjenje broja krivičnih djela opšteg kriminaliteta, te povećanje kako ukupne rasvijetljenosti, tako i rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih izvršilaca.

            Otkriveno je 10 KD neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga i 2 KD omogućavanja uživanja opojnih droga. Pronađeno je i oduzeto: marihuane 5.551,5 grama, kokaina 1,3 gr., 181 sjemanka kanabisa, 240,97 gr. amfetamina, 58 komada ekstazija i 28 komada medicinske droge.

            Otkriveno je 44 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta (Policijska uprava Doboj samostalno je otkrila i rasvijetlila 31 krivično djelo privrednog kriminaliteta dok je sa Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske rasvijetlila 13 KD). Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podneseno je 15 izvještaja kojim je obuhvaćeno 37 lica, dok su Tužilaštvu BiH podnesena četiri izvještaja protiv dva lica. Navedenim krivičnim djelima pričinjena ukupna materijalna šteta kao i ostvarena protivpravna imovinska korist iznosi od oko 6.059.000,00 KM.

            U posmatranom periodu evidentirano je 276 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Nadležnim sudovima podneseno je 86 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te uručena su 143 prekršajna naloga, sve  protiv 262 lica.  Zbog narušavanja javnog reda i mira  lišeno je slobode 30 lica.

            U navedenom periodu lišena su slobode 262 lica koja su kao učesnici u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola.

            Evidentirane su 522  saobraćajne nezgode u kojima je 12 lica smrtno stradalo, 29 lica je zadobilo teže a 179 lica lakše tjelesne povrede. Evidentirano je 379 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Načelnik Sektora policije Jovica Žigić istakao je da je će zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, policijski službenici naše Uprave nastaviti sa preduzimanjem preventivnih i represivnih akcija, a sve u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti u  oblasti bezbjednosti saobraćaja.      

U posmatranom periodu evidentirano je 50 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (29 KD i 21 prekršaj).         

Dogodilo se 12 samoubistava (9 muškaraca i 3 žene).

Takođe, zbog sezone godišnjih odmora kada većina građana nije prisutna u svojim domovima, podsjećamo da je Policijska uprava Doboj sačinila Plan pojačanih mjera i aktivnosti u vrijeme turističke sezone i sezone godišnjih odmora, kojim je previđeno provođenje niza aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta tako i u oblasti saobraćaja, gdje će se osim pojačanog prisustva policijskih službenika na terenu, intenzivirati i  saradnja sa lokalnim zajednicama. Policijska uprava Doboj poziva građane na aktivno učešće pružanjem bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, u cilju očuvanja stabilnog stanja bezbjednosti i jačanja povjerenja međusobnog odnosa građani-policija.