Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Građani, zaštitite vozila od krađe!

| Doboj | Srijeda, 25. jul 2018.


Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj u periodu od 01.01. do 30.06.2018. godine evidentirano je sedam slučajeva otuđenja motornih vozila kao i jedan pokušaj otuđenja motornog vozila. Najčešći objekt napada su putnička vozila marke „VW (Pasat 5+, Golf 5, Polo), zatim Škoda (Oktavia), godine proizvodnje od 2000 do 2008.

Jedno KD se odnose na tešku krađu, pet na  KD krađu i jedno na KD oduzimanje motornog vozila.

Takođe, bitno je napomenuti da putnička vozila koja su imala dodatnu zaštitu (zeder, lavlja kandža, sakriveni prekidači na elektro instalacijama), kriminogena lica nisu uspjela otuđiti.

Preduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika Policijske uprave Doboj, u navedenom periodu pronađeno je ukupno pet vozila, od kojih su dva putnička vozila marke VW“ i „Opel, otuđena na poručju opštine Petrovo a ista su pronađena na području grada Doboja i opštine Gračanica FBiH,  dva putnička vozila marke VW“ i jedno putničko vozilo marke „Audi“ otuđena su na području grada Doboja, aista su pronađena na području opština Gračanica i Tešanj, FBiH.

Kako bi se smanjila mogućnost nastanka navedenih krivičnih djela, građanima preporučujemo da vozilo ne ostavljaju duže vrijeme na zamračenim i osamljenim mjestima bez nadzora. Uvijek kada napuštate vozilo, pa i nakratko, ugasite motor i izvadite ključ iz kontakt brave.  Zatim, kada napuštate vozilo obavezno zatvorite prozorska stakla, zaključajte vrata vozila i poklopce rezervoara za gorivo, uključite alarm ili vozilo obezbjedite odgovarajućom mehaničkom zaštitom. 

Preporučujemo građanima da na vidljivom mjestu u vozilu ne ostavljaju vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca krivičnog djela. Takođe, u vašem putničkom vozilu ne ostavljajte lične dokumente kao ni potvrde o registraciji i vlasništvu vozila.

Prilikom parkiranja vozila, ista ostavljajte na osvijetljenim mjestima, sa  fizičkim preprekama sa prednje strane i sa okrenutim točkovima prema ivičnjacima i zaključanim volanom.

Zabilježite sve osobenosti na vozilu kao što su tragovi na farbi, razna oštećenja, te uvijek imajte zapisane određene podatke o vašem vozilu (marka, model, godina proizvodnje, boja) i broj GPS-a, ukoliko ga vozilo posjeduje.

Nikada ne prihvatite pokušaj ucjene od strane kriminogenih lica kako biste vratili svoje vozilo. Obavijestite policiju u slučaju kontakta sa  istima.

Zaštita građana od kriminalnih aktivnosti je utoliko efikasnija ukoliko i građani sami sarađuju međusobno i sa policijom. To podrazumijeva podizanje nivoa svijesti građana da su dužni da svoja saznanja o određenim kriminalnim aktivnostima predoče policiji.       

Ukoliko se krivično djelo dogodilo (otuđeno vozilo i predmeti iz vozila ili su uočena oštećena nastala kao pokušaj otuđenja), ne mijenjajte bravu niti je pokušavajte popraviti. Odmah pozovite policiju na dežurni besplatan broj 122,  kako bi se mogli izuzeti kvalitetni tragovi koji će, zajedno sa drugim materijalnim dokazima poslužiti u bržem rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikovanju izvršioca i vraćanju vašeg vozila.