Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Pojačana kontrola u saobraćaju sa akcentom na odnos pješak-vozač!

| Banja Luka | Utorak, 31. jul 2018.

Policijski službenci Policijske uprave Banja Luka 26. i 27. jula 2018. godine na području koje je u operativnoj nadležnosti Policijske uprave Banja Luka, vršili su pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu odnosa pješak-vozač.

U pomenutom periodu ukupno je kontrolisano 346 vozača i 145 pješaka. Ukupno su 162 vozača sankcionisana zbog počinjenog prekršaja „nepropuštanje pješaka prilikom prelaska kolovoza“. Sankcionisano je i 145 pješaka zbog počinjenih prekršaja „prelazak kolovoza za vrijeme dok je taj prelazak zabranjen svjetlosnim saobraćajnim znakom“ i „prelazak kolovoza mimo pješačkog prelaza“.

Analizirajući stanje bezbjednosti saobraćaja, uočeno je da su pješaci najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u smislu da je povećan broj povrijeđenih pješaka u saobraćajnim nezgodama.

Policijski službenici preduzimaju preventivne i represivne mjere sve sa ciljem održavanja, ali i poboljšanja opšteg nivoa bezbjednosti u saobraćaju.

Policijska uprava Banja Luka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, a posebno na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode opštim uslovima i stanju na putu uz posebnu pažnju usmjerenu prema pješacima, a pješacima se ukazuje na neophodnost korišćenja obilježenih pješačkih prelaza ili posebno izgrađenih prelaza prilikom prelaska kolovoza, a sve kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.