Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U Prijedoru održan sastanak subjekata zaštite povodom akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju''

| Prijedor | Utorak, 28. avgust 2018.


           
Povodom početka školske 2018/2019 godine, policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u saradnji sa drugim subjektima zaštite u toku mjeseca septembra, realizovaće pojačane aktivnosti predviđene republičkom akcijom „Zaštitimo djecu u saobraćaju''.
Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, nastavljajući preventivne aktivnosti na realizaciji navedene akcije, organizovali su sastanak koji je održan dana 28.08.2018.godinesapočetkom u 09,00 časova u prostorijama OŠ „Branko Ćopić'' u Prijedoru. Pored predstavnika Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Grada Prijedora, sastanku su prisustvovati i predstavnici Gradske administrativne službe, predstavnici Auto-moto društva Prijedor i Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.
U toku sastanka prisutni subjekti su usaglasili zajedničke aktivnosti, kako bi se zadržao postignut stepen bezbjednosti i zaštitili najmlađi učesnici u saobraćaju, a koji prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.
       Akcija ''Zaštitimo djecu u saobraćaju'' će se realizovati kroz više aktivnosti koje se odnose na sagledavanje pristupnih saobraćajnica u blizini školskih ustanova radi što bezbjednijeg učešća učenika u saobraćaju, organizovanje edukativnih predavanja za učeničku populaciju na temu bezbjednog i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju, te kroz pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini školskih ustanova kao i na putnim pravcima kojima će se kretati veći broj djece školskog uzrasta. Takođe je planirano animiranje rada u prethodnom periodu formirane školske saobraćajne patrole, dok će u narednom periodu, nadležnim subjektima biti pružena adekvatna podrška prilikom eventualnog formiranja školskih saobraćajnih patrola, gdje iste nisu formirane. Policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja u zonama školskih ustanova kao i putnih komunikacija kojima se kreće veći broj učenika, sa akcentom na poštovanje odnosa vozač-pješak kao i drugih prekršaja koji mogu uticati na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju a posebno učeničke populacije.
          Cilj akcije je upoznavanje učenika sa propisima koji regulišu učešće pješaka i biciklista u saobraćaju, te podizanje svjesti vozača da voze sa povećanom opreznošću, smanje brzinu kretanja vozila u zonama školskih ustanova, odnosno da poštuju saobraćajne propise kako bi se zaštitili pješaci i najmlađi učesnici u saobraćaju.
          Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače da kretanje svojih vozila prilagode potrebama djece na putu, naročito kada se nalaze u blizini školskih ustanova, a roditelje podsjećamo na njihovu odgovornost u bezbjednom kretanju djece u saobraćaju, te ih pozivamo da svojim pozitivnim primjerom utiču na formiranje pozitivnih stavova kod prvačića.