Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

„Forum za bezbjednost“ u Foči povodom početka školske godine

| Foča | Četvrtak, 30. avgust 2018.

 

 U Foči je 30.08.2018.godine sa početkom u 09,00 časova u sali za sastanke Centra za kulturu i informisanje opštine Foča, održana sjednica Opštinskog  Forum za bezbjednost gdje su pored policijskih službenika Policijske uprave Foča prisustvovali predstavnici opštine, opštinskih institucija, vatrogasne jedinice i civilne zaštite, Šumskog gazdinstva, direktori osnovnih i srednje škole i predstavnici mjesnih zajednica.

 Na pomenutom Forumu na dnevnom redu bila je Informacija stanja bezbjednosti na području opštine Foča, bezbjednost učesnika u saobraćaju i tekuća pitanja.

Cilj foruma je da se pred početak školske godine ukaže na mjere koje treba preduzeti kako bi se obezbjedio siguran odlazak djece u školu. Policijski službenici će u mjesecu septembru povodom početka školske 2018/2019 godine posebnu pažnju usmjeriti na sigurnost djece u saobraćaju te preduzeti planirane aktivnosti, edukacije i postavljanjem saobraćajne signalizacije na kritičnim mjestima. Na održanom Forumu za bezbjednost svi prisutni subjekti su usaglasili zajedničke aktivnosti, kako bi se održao postignut nio bezbjednosti i preduzele sve mjere i aktivnosti da se zaštite najmlađi učesnici u saobraćaju.

 Policijski službenici  će povodom akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ realizovati više aktivnosti  te će se i pojačati prisustvo policijskih službenika u blizini školskih ustanova kao i na putnim pravcima kojima će se kretati veći broj djece školskog uzrasata, a gdje nema postavljenih trotoara kao ni vertikalne i horizontalne signalizacije, kao i sankcionisanju vozača koji se nedozovljeno parkiraju na mjestima gdje postoji zabrana  u zoni škola. U narednom periodu planirane aktivnosti će se preduzimati u saradnji sa Auto-moto društvom Foča i sa školskim saobraćajnim patrolama.

 Policijska uprava Foča apeluje na vozače da prilagode brzinu  kretanja vozila potrebama djece na putu, naročito kada su u blizini školskih ustanova, a  da roditelji svojim pozitivnim primjerom utiču na formiranje pozitivnih stavova kod đaka, a naročito kod đaka prvaka.