Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

MUP Republike Srpske podnio dopunu izvještaja za počinjeno krivično djelo „Finansiranje terorističkih aktivnosti“

| Banja Luka | Petak, 31. avgust 2018.

 

Policijski službenici Uprave za borbu protiv terorizma i eksremizma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, podnijeli su, Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske, dopunu Izvještaja protiv lica Z.K. (1973), zbog sumnje da je počinilo krivično djelo „Finansiranje terorističkih aktivnosti“ član 300. KZRS.

Lice se sumnjiči da je u periodu od novembra 2012. godine do avgusta 2016. godine, u više navrata uplatio veće sume novca za koji se sumnja da je korišten za izvršenje krivičnih djela iz obalsti terorizma.

Određenu sumu ovog novca Z.K. je uplatio na račun lica inicijala H.B. znajući da će isti biti upotrebljen za izvršenje krivičnih  djela „Javno podsticanje na terorističke aktivnosti“ iz člana 202a. „Vrbovanje radi terorističkih aktivnosti“ iz člana 202b. i „Organizovanje terorističke grupe“ iz člana 202d. stav 2. KZ BiH, a za koja je lice H.B. kasnije i osuđeno od strane Suda BiH.

Podjećamo da su policijski službenici Uprave za borbu protiv terorizma i eksremizma MUP-a Republike Srpske, 07.12.2017. godine, Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske, podnijeli Izvještaj protiv lica  Z.K. (1973), zbog sumnje da je počinilo krivično djelo „Finansiranje terorističkih aktivnosti“.

Takođe, pripadnici Policijske uprave Prijedor, tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka su 01.08.2014. godine protiv istog lica podnijeli Ivještaj o izvršenom krivčnom djelu „Teško ubistvo“ dva lica u Trnopolju.