Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj krivičnih djela u mjesecu avgustu na području PU Istočno Sarajevo

| Istočno Sarajevo | Petak, 21. septembar 2018.

 

 U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna pres konferencijao rezultatima rada za mjesec avgust tekuće godine. Novinarima se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić.

Zamjenik Kušić stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo ocijenio je kao zadovoljavajuće, kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti stanja bezbjednosti saobraćaja.

Na području koje pokriva PU Istočno Sarajevo, u mjesecu avgustu registrovano je 39 krivičnih djela, za 17% manje u odnos na isti period prethodne godine, podneseno 33 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 32 lica.

 Od ukupnog broja krivičnih djela, najveći broj, čak 33, je oblasti opšteg kriminalteta, dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, tri krivična djela iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja, dok je registrovano i jedno krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“ iz KZ BiH.

U proteklom mjesecu evidentirano je 35 narušavanja javnog reda, dok narušavanja u većem obimu nije bilo. Prekršaji su sankcionisani podnošenjem tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručivanjem 53 prekršajna naloga.

Registrovana su dva prekršaja iz oblasti Zakona o oružju i municiji RS i šest slučajeva nasilja u porodici, od kojih su četiri sa obilježjima krivičnog djela i dva sa obilježjima prekršaja.

            Dogodilo se 88 saobraćajnih nezgoda, od kojih nijedna za posljedicu nije imala smrtno stradalo  lice,  dok je registrovano devet saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama lica, 17 sa lakšim i 62 nezgode sa manjom materijalnom štetom.

Registrovano 1.493 prekršaja, dok je iz saobraćaja isključeno 68 vozača i 42 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 39 slučajeva, dok su vozila isključivana iz saobraćaja zbog isteka registracije i tehničke neispravnosti.

U okviru preventivnih aktivnosti policijski službenici su sprovodili niz mjera i radnji putem zavedenih akcija. Jedna od tih je i akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ u okviru koje su policijski službenici vršili edukativna predavanja za najmlađe učenike u osnovnim školama, kojima je prisustvovalo oko 600 učenika.

Na području PU Istočno Sarajevo, do sada je evidentirano 237 ilegalnih migranata, od čega je u mjesecu avgustu evidentiran 81 ilegalan migrant, navodi Kušić.

Zamjenik Kušić  posebno ističe da su dosadašnji predizborni skupovi političkih stranaka, održani na teritoriji koju pokriva PU Istočno Sarajevo, protekli bez incidenta, te apeluje na sve građane i učesnike izbornog procesa da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima, a sve u cilju očuvanja povoljnog bezbjednosnog ambijenta.