Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Predstavnici MUP-a učestvovali u Misiji stručne procjene u oblasti zatvorskog sistema i prevencije zlostavljanja

| Banja Luka | Petak, 28. septembar 2018.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, od 24. do 28. septembra 2018. godine, učestvovali su u Misiji stručne procjene u oblasti zatvorskog sistema i prevencije zlostavljanja, koju je organizovala Evropska komisija u BiH.

 Ovom prilikom, razgovaralo se o efikasnom upravljanju zatvorskim sistemom i sprečavanju mučenja i zlostavljanja u zatvorskom okruženju, sa fokusom na važeće zakone i politike, kao i na sprovođenje mjera za sprečavanje i borbu protiv mučenja i zlostavljanja u Republici Srpskoj.

 U ovoj Misije, pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, učestvovali su i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Kazneno-popravnih zatvora Banja Luka i Istočno Sarajevo, te Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Misije stručne procjene predstavljaju jedan od mehanizama putem kojeg Evropska komisija, nakon podnošenja Zahtjeva za članstvo u EU, prikuplja dodatne informacije o trenutnom stanju u BiH u odabranim oblastima i vrši procjene usaglašenosti sa zahtjevima i praksama Evropske unije. Informacije i dokumenti, prikupljeni putem stručnih misija i razgovora sa nadležnim institucijama, javnim ustanovama i preduzećima, sindikatima, udruženjima i drugim zainteresovanim stranama u BiH, Evropskoj komisiji će poslužiti za pripremu Mišljenja o Zahtjevu BiH za članstvo u EU(Avis).