Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Izvršenim djelima pričinjena šteta preduzeću u iznosu od oko 4.230.000,00 KM

| Banja Luka | Petak, 28. septembar 2018.


Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 28.09.2018. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli su izvještaj protiv D.K.(1978) iz Banje Luke zbog sumnje da je izvršio krivična djela „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“ i „ Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje i uništavanje“

Lice D.K. se sumnjiči  da je u vremenskom periodu od maja 2016. godine do maja 2018. godine obavljajući poslove odgovornog lica preduzeća iz Banje Luke i poslove po ovlašćenju drugog preduzeća iz Banje Luke, korišćenjem svog položaja i ovlašćenja, mimo zakona i propisa, suprotno odluci osnivača preduzeća, otkazao ugovor o zakupu poslovnog prostora i ugovore koji su bili zaključeni sa preduzećem čije je odgovorno lice, kako bi sa zakupodavcem i dobavljačima zaključio ugovore u ime preduzeća za koje je poslovao po dobijenom ovlašćenju. Osumnjičeni je pod izrazito nepovoljnim uslovima, zaključio ugovore za kredite, izvršio nabavku i prenos robe sa lagera preduzeća čije je odgovorno lice u posjed preduzeća za koje je poslovao na osnovu ovlašćenja, prisvajao i omogućavao i drugim licima prisvajanje gotovine pazara iz poslovnih jedinica preduzeća, te odobravao isplate u vidu pozajmnica fizičkim i pravnim licima, koje nisu vraćene.

Opisanim radnjama, osumnjičeni je oštetio preduzeće čije je odgovorno lice u iznosu od oko 4.230.000,00 KM, za koliko je stečena protivpravna imovinska korist preduzeću po čijim ovlašćenjima je poslovao, a nepolaganjem pazara i odobravanjem pozajmnica uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod, čime je oštećen i budžet Republike Srpske.