Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo

| Istočno Sarajevo | Petak, 12. oktobar 2018.

 

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna pres konferencijao rezultatima rada za devet mjeseci tekuće godine. Novinarima se obratio načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehova, načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović i načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

Načelnik  Šehovac stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo ocijenio je kao zadovoljavajuće, kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti stanja bezbjednosti saobraćaja.

Pripadnici PU Istočno Sarajevo tokom proteklih devet mjeseci izveli su veliki broj operativno taktičkih mjera i radnji, kao i niz preventivnih mjera u navedenim oblastima, sproveli nekoliko kampanja, posebno ističući kampanju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

Načelnih Šehovac osvrnuo se i na stanje migrantske krize u BiH, navodeći da je na području PU Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci registrovano 263 ilegalna migranta, koji su predati Ministarstvu bezbjednosti BiH, na dalje postupanje.

Takođe, načelnik je istako da je izborni proces na teritoriji koju operativno pokriva PU proteko bezbjedno sa nekoliko registrovanih manjih incidenata.

Načelnik Šehovac  je na pitanja novinara reko je da su policijski službenici danas podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Prinuda“ protiv lica inicijala N.N. iz Istočnog Sarajeva. Takođe, je podsjetio da su policijski službenici u akciju zajedno sa pripadnicima Agencije za israge i zaštitu BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, pronašli i  oduzeli preko 900 kilograma droge i lišili slobode pet lica državljana Crne Gore, koji su predati SIPA i postupajućem tužiocu.

 Načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović rekao je da u proteklih devet mjeseci PU Istočno Sarajevo bilježi visok koeficijent rasvijteljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, koji iznosu 61,9%, ali i visok stepen ukupne rasvijetljenosti od 87,5%. U izvještajnom periodu evidentirano je 419 krivičnih djela, dostavljeno je 303 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu, protiv 366 lica, od čega 109 povratnika u izvršenju i sedam maloljetnih izvršilaca. Od ukupnog broja krivičnih djela najveći broj je iz oblasti opšteg kriminaliteta 292, zatim 94 krivičnih djela koja se odnose na privredni kriminalitet, 16 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja,  deset krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i sedam krivična djela iz KZ BiH. Evidentirano je smanjene broja krivičnih djela „Razbojništvo“ za 35,3% u odnosu na uporedni period.

Pronađeno je i oduzeto preko šest kilograma marihuane, 468 grama heroina,68 grama kokaina, 143 grama „spida“ i veći broj sjemenki kanabisa i tableta ekstazija.

Obrađena su 94 krivična djela iz oblasti privrednog kriminalita od kojih su najbrojnija Zlupotreba službenog položaja ili ovlašćenja (28) i Nesavjestan rad u službi (18). Podneseno je 18 izvještaja protiv 53 lica. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 1.000.000,00KM, dok je iznos protivpravne imovinske koristi oko 1.150.000,00KM.

 Načelnik Sektora policije u Upravi, Milan Čvoro, navodi da je u proteklih devet mjeseci registrovano 249 narušavanje javnog reda i mira ili 31,7 % više u odnosu na devet mjeseci 2017. godine. Evidentirana su 362 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, podnesena 52 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 258 prekršajnih naloga protiv 341 lica. Najčešći prekršaji su tuča i fizički napad (118).

 Dogodilo se 446 saobraćajnih nezgoda u kojima su 222 lica stradala. Dva lica su smrtno stradala, 46 lica je teže povrijeđeno i 174 lakše povrijeđeno. Registrovana su 18.022 prekršaja u saobraćaju, a zbog kršenja ZOBS-a ukupno je sankcionisano 16.872 učesnika u saobraćaju.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta (223) i odstojanje (135).

Kontrolisano je 18.002  učesnika u saobraćaju, registrovano 21.673 prekršaja, dok je iz saobraćaja isključeno 710 vozača i 289 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 482 slučaja.