Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Ukupna riješenost krivičnih djela u oktobru je 73,2 %

| Banja Luka | Petak, 23. novembar 2018.

         U Policijskoj upraviBanja Luka, 23.11.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2018. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije - PU Banja Luka Darko Novković i načelnik Sektora policije - PU Banja Luka Radenko Stakić.
Načelnik Spasojević je naveo da je na području Policijske uprave Banja Luka u mjesecu oktobru 2018. godine evidentirano 209 krivičnih djela što je manje za 6,7% u odnosu na 2017. godinu kada su bila evidentirana 224 krivična djela. Ukupno je riješeno 73,2% krivičnih djela. Načelnik Spasojević je pojasnio da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 180 krivičnih djela, što je za 2,9% više u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 175 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 69,4%. Evidentirana su 122 krivična djela protiv imovine, dok je u uporednom periodu  2017. godine  bilo evidentirano 116 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 58,2%.
      Prijavljeno je 13 krivičnih djela protiv života i tijela, što je na uporednom nivou kao i 2017. godine. Najbrojnije su „tjelesne povrede“ a rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 100%. Evidentirana su dva krivična djela „Ubistvo“ koja su rasvjetljena, a izvršioci procesuirani, dok u uporednom periodu 2017. godine nije bilo evidentiranih krivičnih djela „Ubistvo“, naveo je načelnik Spasojević.
      U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je devet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno sedam izvještaja kojima je obuhvaćeno devet osumnjičenih lica. Podneseno je 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih opojnih droga, dok je iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 10 krivičnih djela, podnesena su četiri izvještaja protiv sedam lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 167.000,00 KM, istakao je načelnik Spasojević.
      Načelnik Spasojević je zatim naveo da je evidentiran 81 slučaj narušavanja javnog reda i mira, manje za 27% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada je bilo evidentirano 111 slučajeva i 108 prekršaja, manje za 24,5% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada su bila evidentirana 143 prekršaja.  
     
Evidentirano je 359 saobraćajnih nezgoda što je više za 2,6% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 350 saobraćajnih nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo,  što je na uporednom nivou, devet lica je teško povrijeđeno,dok je u uporednom periodu teško povrijeđeno 19 lica,  a  lakše je povrijeđeno 76 lica, dok su u uporednom period lakše povrijeđena 93 lica, saopštio je načlenik Spasojević.
        Realizovano je osam akcija iz oblasti kriminaliteta, osam akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju i dvije akcije iz oblasti javnog reda i mira, uspješno su obezbjeđena 42 javna okupljanja i 117 sportskih priredbi, zaključio je načelnik Spasojević.
       Načelnik Stakić je svojim izlaganjem podsjetio
sve vozače, učesnike u saobraćaju,  da u periodu od  15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, moraju na motornim vozilima imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.
Načelnik Stakić je istakao da će pripadnici Policijske uprave Banja Luka u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme. Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, izriče se novčana kazna od 40,00 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja, podsjetio je načelnik Stakić.
       U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, a
pelujemo na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, zaključio je načelnik Stakić.