Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina za mjesec oktobar 2018. godine

| Bijeljina | Utorak, 27. novembar 2018.

       U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2018. godine.Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija, načelnik Sektora policije Stjepan Terzić i inspektor Sektora policije Radenko Knežević
      Uvodnim izlaganjem, prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuće, da je trend opadanja krivičnih djela i dalje prisutan,  te da su u mjesecu oktobru evidentirana 83 krivična djela,a  što je za oko 9% manje nego u uporednom periodu prošle godine. 
      Načelnik Ćosić je istakao da je u proteklom mjesecu evidentirano 60  krivičnih opšteg kriminaliteta, 12 krivičnih djela privrednog kriminalitet, dva djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i sedam djela protiv bezbjednosti saobraćaja. On je istakao da je broj prijavljenih maloljetnika u posmatranom periodu manji za 40% .Takođe kada je riječ o  krivičnim djelima  nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, u mjesecu oktobru nisu zabilježene prijave počinjenog krivičnog djela O d početka godine do danas evidentirana su 27 krivična djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, a u uporednom periodu prošle godine u prvih deset mjeseci evidentirane su 44 prijave.
       Darko Kovrlija, Načelnik Sektora kriminalističke  policije istakao je da su policijski službenici PU Bijeljina u proteklom mjesecu evidentirali 83 krivična djela, nadležnim tužilaštvima su podnijeli 66  izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 57 lica od čega je devet  povratnika u izvršenju krivičnih djela i tri maloljetnika.
      Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je u proteklom mjesecu  2018. godine, na području PU Bijeljina, e
videntirano 59 narušavanja javnog reda i mira. U ovoj oblasti evidentirano je 87 prekršaja , 13 lica koja su  počinili prekršaj   sankcionisani su podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a 51 licu izdat je prekršajni nalog.
       Inspektor Knežević je istakao da je  mjesecu oktobru 2018. godine na području PU Bijeljina ukupno je evidentirano 110 saobraćajnih nezgoda, što je manje za sedam nezgoda ili za 6%. Sa nastradalim licima evidentirano je 28 saobraćajnih nezgoda od čega sa poginulim licima dvije nezgode što je više za jednu nezgodu, sa težim tjelesnim povredama evidentirano je šest nezgoda što je više za dvije  nezgode, sa lakim tjelesnim povredama evidentirano je 20 nezgoda što je više za 25%. u odnosu na prošlu godinu.
        Sa materijalnom štetom evidentirano je 82 saobraćajne nezgode što je manje za 14,6% u odnosu na prošlu godinu. Obje saobraćajne nezgode sa poginulim licima registrovane su na području grada Bijeljine, u kojima  su smrtne povrede zadobili vozač bicikla i pješak.  Najveći broj nezgoda su prouzrokovala lica starosne dobi od 41 do 50 godina ukupno 27 ili 25%, zatim u kategoriji od 61 do 70 godina 19 nezgoda ili 17,2% itd. 11 saobraćajnih nezgoda su prouzrokovali vozači pod uticajem  alkohola ili 10%, od čega pet na području grada Bijeljine i pet na području opštine Ugljevik i jedna na popdručju PS Šamac.
      Najveći broj saobraćajnih nezgoda je evidentiran kao poslijedica nepropisnog izvođenja radnje  sa vozilom u saobraćaju. U mjesecu oktobru evidentirano je ukupno 3759 prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, iz saobraćaja je isključeno 279 vozača od čega zbog vožnje u alkoholisanom stanju 204 vozača dok je iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti isključeno ukupno 17 vozila.
      U cilju poboljšanja stanja u oblasti  bezbjednosti saobraćaja, Policijska uprava Bijeljina, apeluje  na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.