Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Budite sigurani i vidljivi u uslovima smanjene vidljivosti

| Bijeljina | Srijeda, 28. novembar 2018.


     Zimski period karakterističan je po većem broju saobraćajnih nezgoda sa pješacima i biciklistima, a naročito u uslovima smanjene vidljivosti u periodu od 16,00 časova.
      Najveći broj saobraćajnih nezgoda registrovan je kao posledica nepropisnog kretanja pješaka i biciklista, kretanje kolovozom pod dejstvom alkohola, kao i kretanje  kolovozom u van naseljenom mjestu bez svjetloodbojnog prsluka.
      Na području PU Bijeljina broj teško povrijeđenih biciklista, u proteklih deset mjeseci je veći za oko 40% u odnosu na isti period prošle godine i ukupno je teško povrijeđeno sedam biciklista, dok je za isti period teško povrijeđeno osam pješaka. Jedan biciklista je izgubio život  i tri pješaka.

     Kako bi uticali da se smanji crna statistika apelujemo na pješake i bicikliste da koriste svjetloodbojni prsluk koji u značajnoj mjeri pomaže da pješak i biciklista bude uočen od strane vozača. Zimski period karakterističan je i po tome što veći broj naših sugrađana nosi tamnu odjeću, a što u mnogome otežava njihovu vidljivost a posebno u ulicama i mjestima koji nisu osvjetljeni.

      Iz tih razloga, apelujemo kako na pješake tako i na bicikliste, kao ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju da u uslovima smanjene vidljivosti, a naročito u periodu od 16,00 časova koriste svjetloodbojni prsluk, da u van naseljenom mjestu koriste lijevu ivicu puta, da kolovoz prelaze isključivo na obilježenom pješačkom prelazu, kao i da se  ne kreću kolovozom ukoliko su pod dejstvom alkohola.

       Ako ste pješak ili biciklista, nosite odjeću koja na sebi ima fluroscentne i svijetle dijelove kako bi bili uočeni od strane vozača kao učesnika u saobraćaju.