Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U oktobru na području Policijske uprave Foča zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

| Foča | Srijeda, 28. novembar 2018.

      U Policijskojupravi Fočadanas je održana  redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnika Policijske uprave Kostović Velimir,  načelnik Odjeljenja policije Krunić Voislav i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović Duško.
       Načelnik Policijske uprave Kostović Velimir  istakao jedaoktobru nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti, kao ni prekršaja  odnosno narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica. Takođe je izjavio da su u mjesecu oktobru protekli opšti izbori bez incidenata u svim opštinama koje su u sastavu naše Uprave.
      Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 26 prekršaja koje je počinilo 36 lica, nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počinioca prekršaja. Takođe, nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica, dok je u jednom slučaju od strane policijskih službenika bila upotrebljena fizička snaga, službena palica i sredstva za vezivanje. U posmatranom periodu policijski službenici su nastavili sve aktivnosti vezane za ilegalne migrante, te je u prvih deset mjeseci evidentirano 322 migranta bez identifikacioni dokumenata, koji su predati na dalji rad organima Državne granične službe ili Službi za strance BiH.
      Načelnik Krunić je izjavio da je  u mjesecu oktobru evidentirano 24 saobraćajnih nezgoda, što je  više za 26% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je sedam saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima i 17 sa materijalnom štetom. U posmatranom periodu nije  bilo  saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem, dok su evidentirane tri saobraćajne nezgode sa teško povređenim licima i četiri sa  lakše povređenim licima. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2018. godine iz saobraćaja je isključeno 44 vozača od čega 32 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 11 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 30 vozila od čega 17  zbog isteka registracije preko 30 dana i pet iz ostalih razloga, a osam zbog tehničke neispravnosti, zaključio je načelnik Krunić.
      Načelnik Tomović je izjavio da je u oktobru mjesecu evidentirano 21 krivično djelo, više za 16% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja  evidentirana su dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i jedno krivično djela iz KZ BiH i to Krijumčarenje lica, dok su ostala 18 iz oblasti opšteg kriminaliteta. U posmatranom periodu evidentiran  događaja koji je zavrijedio pažnju je napad na službeno lice u vršenju službene radnje, gdje su nadležnom tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predata i dva lica. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 19 izvještaja protiv 21 lica. Takođe je istakao da su policijski službenici PU Foča nastavili sa visokim stepenom  rasvetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu koji za mjesec oktobar iznosi oko 75%.
      Na konferencije načelnik Krunić  je uputio apel građanima za upotrebu zimske opreme koja je obavezna za sva vozila od 15.11. do 15.aprila naredne godine. Takođe je naglasio da je potrebno da građani koji posjeduju oružje za ličnu bezbjednost (pištolje i revolvere)izvrše zamjenu isteklih oružanih listova jer ukoliko ne izvrše  svoju zakonsku obavezu prema njima će se primjeniti  zakonska  sankciju, a to je je novčana kazna u iznosu od 300,00 KM do 500,00 KM za posjedovanje oružja, kao i oduzimanje oružja.