Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška

| Gradiška | Četvrtak, 29. novembar 2018.

      U Policijskoj upravi Gradiška, 29.11.2018. godine,održana je pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultata rada za mjesec oktobar 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali  načelnik Policijske uprave Gradiška Miloš Brkić, načelnik Odjeljenja kriminalistike policije Željko Puzić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.
      Načelnik Brkić je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška za protekli mjesec, neznatno povećan broj evidentiranih krivičnih djela za 3,2%, ali je ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela 68.8%. Načelnik je dodaoda, analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, može se istaći da je broj narušavanja javnog reda i mira manji za 35% u odnosu  na isti period  prethodne godine (nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu), dok je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda u porastu za 17,8% (nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima).
      Obzirom da nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ni saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, može se istaći da je stanje bezbjednosti za protekli mjesec na zadovoljavajućem nivou.
Načelnik Puzić je istakao da je od ukupno evidentirana 32 krivična djela, 28 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti privrednog kriminaliteta, jedno iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i jedno iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.
      Ukupno su rasvijetljena 22 krivična djela ili 68,8%, dok je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 52,4%.U posmatranom periodu  prijavljeno je16krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 11 krivičnih djela, te je procenat rasvijetljenosti 68.8%.
      Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković istakao je da je evidentirano 13 narušavanja javnog reda i mira, što je za 35% manje u odnosu na uporedni period (odnos 13:20),  kao i broj  evidentiranih prekršaja za 17,2%.
      U posmatranom periodu evidentirane su 53 saobraćajne nezgode, od kojih je 16 saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica (četiri sa teško povrijeđenim i 12 sa lakše povrijeđenim licima) i 37 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Broj teško povrijeđenih lica je u padu, manji je za 33.3% ili u odnosu 4:6.
      Iz saobraćaja je isključeno 80 vozača, od toga 36 vozačaje isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola,  40 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i četiri vozača zbog ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja su isključena i 52 vozila. Podsjećamosve vozače da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisano da učesnici u saobraćaju,  u periodu od  15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, na svojim motornim vozilima moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.
      U narednom periodu policijski službenici Policijske uprave Gradiškavršiće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme. Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.
      Takođe, apelujemo na građane koji posjeduju oružje za ličnu bezbjednost, da su u obavezi da do 31. decembra 2018. godine izvrše zamjenu oružnih listova kojima je istekao rok važenja, i samim tim bi izbjegli i prekršajnu sankciju.