Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj krivičnih djela za 40,6%

| Mrkonjić Grad | Petak, 30. novembar 2018.

      U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 30.11.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.
         Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad Milan Milekić koji je istakao da u oktobru mjesecu 2018. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistava i razbojništava, kao ni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila. Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.
         Načelnik je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 19 krivičnih djela, manje za 13 krivičnih djela ili 40,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Sva evidentirana krivična djela su iz oblasti krivičnih djela opšteg kriminaliteta. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi 89,47%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,66%.
        U oktobru mjesecu 2018. godine evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Tom prilikom evidentirano je 17 prekršaja, gdje se ogleda smanjenje za 20 prekršaja ili 54,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Prekršaje je počinilo 17 lica od kojih su dva povratnika, dok nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počinioca prekršaja. Nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica.
         Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik je istakao da su evidentirane 33 saobraćajne nezgode. Evidentirano je osam saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima i 25 sa materijalnom štetom. U posmatranom periodu nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, dok su evidentirane tri saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim licima i pet sa  lakše povrijeđenim licima.
     Načelnik Milekić je podsjetio sve vozače, učesnike u saobraćaju,  da u periodu od  15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine, moraju na motornim vozilima imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.
      U cilju poboljšanja stanja u oblasti  bezbjednosti saobraćaja apelujemo  na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.