Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj evidentiranih krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira

| Doboj | Ponedeljak, 10. decembar 2018.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 10.12.2018. godine, održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.

Načelnik Vračar je naveo da u navedenom periodu bilježimo pozitivne statističke pokazatelje, koji se odnose na manji broj evidentiranih krivičnih djela, manji broj narušavanja javnog reda i mira te manji broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima (75% manje smrtno stradalih lica i 33% manje lica sa zadobijenim teškim tjelesnim povredama).

U novembru 2018. godine evidentirana su ukupno 74 krivična djela opšteg kriminaliteta što je za 11,9% manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Razriješeno je ukupno 56 krivičnih djela, odnosno procenat razriješenosti iznosi 75,7%. U 73,0% slučajeva krivična djela su izvršena od strane nepoznatih lica. Rasvijetljenost krivičnih djela učinjenih po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,7%.

Tokom mjeseca novembra evidentirano je 51 krivično djelo protiv imovine, odnosno 68,9% u odnosu na ukupan broj izvršenih krivičnih djela.

U posmatranom periodu otuđeno je jedno vozilo koje je pronađeno i vraćeno vlasniku.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je ukupno 66 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima protiv 64 lica. 

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, otkriveno je jedno krivično djelo „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i 21 prekršaj.  

Otkrivena su tri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta za koje su  nadležnom tužulaštvu podnesena tri izvještaja protiv tri lica.

U mjesecu novembru evidentirano je 36 narušavanja javnog reda i mira, što je za 14,3% manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Evidentirana su 44 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira što je za 17,0% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Nadležnim sudovima podneseno je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 29 prekršajnih naloga, sve protiv 41 lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 92 saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice smrtno stradalo, šest lica je zadobilo teže, a 36 lica lakše tjelesne povrede.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišeno je slobode zadržavanjem 56 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola (54 vozača, dva pješaka).

Evidentirano je šest slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (tri krivična djela i tri prekršaja).  

U mjesecu novembru evidentirano je jedno samoubistvo koje je izvršilo lice muškog pola u starosnoj dobi od preko 60 godina.

Na kraju načenik Vračar je istakao da će policijski službenici PU Doboj, u periodu od 15.12.2018. do 20.01.2019. godine, preduzimati niz preventivnih mjera i aktivnosti u cilju sprečavanja neovlaštene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja. Cilj navedenih aktivnosti je da građani Republike Srpske predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju.  Isto tako, najavio je da će policijski službenici naše Uprave od 20.12.2018. do 20.01.2019. godine, preduzimati pojačane mjere i skladu sa okvirnim planom kojim su predviđene mjere i aktivnosti kako u oblasti prevencije kriminaliteta tako i u oblasti prevencije od narušavanja javnog reda i mira, kao i mjere i aktivnosti u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

S obzirom da nam dolaze božićni i novogodišnji praznici očekuje se pojačana frekrvencija i intenzitet saobraćaja  na putevima koji su u nadležnosti PU Doboj kao i na graničnom prelazu Brod, pa s toga pozivamo sve građane na srpeljenje ali na poštovanje svih zakonskih propisa.