Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv organizatora javnog skupa „Podrška Pravdi za Davida“

| Banja Luka | Petak, 04. januar 2019.

       Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka 04.01.2019. godine podnijeli su Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica P.K, B.G. I A.G.,  organizatora javnog skupa „ Podrška Pravdi za Davida.“
      Organizatori javnog skupa se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup u  pokretu.
       Organizatori javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim  na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa.
       Takođe, organizator javnog skupa nije obezbjedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske i krivičnih djela propisanih Krivičnom Zakonikom Republike Srpske od strane učesnika javnog skupa. 
       Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela.