Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Oko petsto pripadnika MUP-a Repbulike Srpske u svečanom defileu povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske

| Banja Luka | Srijeda, 09. januar 2019.

Oko petsto policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je učestvovalo u svečanom defileu koji je održan povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

U čast predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, postrojena je Počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a raport je predao komandir Počasne jedinice Vitomir Petričević.

Svečani defile je počeo u 12,00 časova maršom kadeta Policijske akademije u koloni na čelu sa konjanikom. Povodom „Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku” kadeti su bili obučeni  u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u rukama su nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Svečani defile je činio Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Civilni sektor su činila 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.

Svečani defile je ispraćen Paradnim maršom, djelo Stanislava Biničkog, koje je izvodio Policijski orkestar.

Na svečanom defileu je danas promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj – „Despot“, kompanije „Tehnički remont Bratunac“.

Svečanom defilu su pored predsjednice Republike i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, kao i više hiljada građana.