Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bezbjednosti u 2018. godini ocjenjeno zadovoljavajuće

| Trebinje | Utorak, 22. januar 2019.

       Policijska uprava Trebinje je danas, 22. januara 2019. godine održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada u 2018. godini. Rezultate su predstavili načelnik Policijske uprave, Žarko Laketa, načelnik Sektora policija, Siniša Laketa i načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet, Sektora kriminalističke policije, Željko Đogović.
       Načelnik Laketa se na početku konferencije zahvalio svim predstavnicima medija koji su na tačan i profesionalan način izvjestili građane o svim aktivnostima koje su realizovane u toku 2018. godine. Takođe, zahvalio se građanima koji su svojim ponašanjem dali nemjerljiv doprinos da novogodišnji i božićni praznici proteknu u najboljem redu. Načelnik je istakao da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje zadovoljavajuće u pogledu stanja javnog reda i mira i kriminaliteta. Istakao je i rad Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma, napomenuvši da su policjski službenici, danas 22. januara 2019. godine, podnijeli dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina protiv sedam lica. Takođe istakao je da je Policijska uprava Trebinje u 2018. godini, Tužilaštvu BiH dostavila osam izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina, protiv trinaest lica.
       Načelnik Sektora policije je u svom obraćanju iznio podatke koji se tiču stanja javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja. Načelnik je istakao da je na području koje operativno pokriva PU Trebinje u toku 2018. godine, evidentirano smanjenje broja narušavanja u odnosu na prethodnu godinu. U toku2018. godine evidentirana su 334 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je za 3,2 % manje u odnosu na 2017. godinu. Napomenuo je, da su navedeni pokazatelji rezultat pojačanih aktivnosti policijskih službenika koji su doveli do smanjenja broja prekršaja. Takođe, istakao je da je evidentirano 439 saobraćajnih nezgoda, što je više za 14,6% u odnosu na 2017. godinu.          Evidentirano je ukupno 13 967 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je manje za 13,1% u odnosu na 2017. godinu. U posmatranom periodu, iz saobraćaja su isključena 1024 vozača, što je više za 17.2% u odnosu na prethodnu godinu.
        Načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet je istakao da je broj evidentiranih krivičnih djela u periodu januar - decembar2018. godine,347 što je manje za 7 krivičnih djela u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela na Opšti kriminalitet se odnosi 248 (manje za 13,5%), na Zloupotrebu opojnih droga 19 (manje za 9,5%), na Privredni kriminalitet 51 (više za 131,8%) i na krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja 29 (više za 20,8%).  
         Za ova krivična djela podnesen
o je 314 izvještaja za koja je prijavljeno 331 lice. Od ukupnog broja prijavljenih lica, 97 lica su povratnici, a 20 maloljetnici.