Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području PU Bijeljina u 2018 godini smanjen broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira

| Bijeljina | Četvrtak, 24. januar 2019.

     U Policijskoj upravi Bijeljina održana je redovna konferencija za novinare, povodom prezentovanja rezultata rada za 2018. godinu.Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija, načelnik Sektora policije Stjepan Terzić i inspektor Sektora policije Radenko Knežević.
       
Uvodnim izlaganjem prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuća, da su policijski službenici PU Bijeljina, tokom analiziranog perioda, preduzeli značajne aktivnosti u cilju uspostavljanja efikasnog sistema u borbi protiv svih vidova kriminala, a kao rezultat rada je evidentirano smanjenje broja krivičnih djela za oko 6%. Izvršavanjem zadataka iz svoje zakonske nadležnosti ostvareni su povoljni uslovi ka povećanju uspješnosti u otkrivanju krivičnih djela na području uprave i smanjenju broja narušavanja javnog reda i mira.
      Darko Kovrlija načelnik Sektora kriminalističke policije je istakao da su policijski službenici PU Bijeljina u  prošloj godini evidentirali 1.044 krivična djela, nadležnim tužilaštvima podnijeli 915 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 848 lica od čega je 165  povratnika u izvršenju krivičnih djela i 34 maloljetnika.

         
Kada su u pitanju djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je izvršeno 861 krivično djelo, a nadležnim tužilaštvima su podnesena 769 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 667  lica. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi  oko 70%.
       U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u toku 2018. godine  otkriven
a su 52 krivična   djela, a podneseno  je 35  izvještaja protiv 44 lica. Evidentirana su 42 prekršaja iz navedene oblasti i u ovom segmentu je došlo do apsolutnog povećanja broja evidentiranih djela
        
U  izvještajnom periodu u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 79 krivičnih djela, a  za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta podnesena su 56 izvještaja  protiv 81  lica. Ukupna materijalna šteta nastala u pričinjenim krivičnim djelima privrednog kriminaliteta iznosi 3.812.000,00 KM, a protivpravna imovinska korist iznosi 4.175.000,00 KM.
        
Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić,  istakao je da je u prošloj godini , na području PU Bijeljina, e
videntirano 530  narušavanja javnog reda i mira. U ovoj oblasti evidentirano je 744 prekršaja  i 691 počinioca prekršaja.Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, 167 su počinili povratnici u činjenju prekršaja, a evidentirano je i 28 maloljetnih počinioca prekršaja. Za počinjene prekršaje javnog reda i mira, policijski službenici su izdali 469 prekršajnih naloga i podnijeli 126 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.
        
Inspektor Knežević je istakao da je u 2018.godini na području PU Bijeljina ukupno je evidentirano 1195 saobraćajnih nezgoda, od čega 17 nezgoda sa poginulim licima. U navedenim saobraćajnim nezgodama, nastradalo je 420 lica, od čega 18 smrtno, 82 je teško povrijeđeno, a 320 je lakše povrijeđeno.
         U cilju unapređenja stanja u saobraćaju, a u okviru svoje zakonske nadležnosti, policijski službenici PU Bijeljina su iz saobraćaja isključili 496 vozila i 2658 vozača, od čega 2024 je isključeno iz saobraćaja koji su bili pod dejstvom alkohola, 44 vozača pod dejstvom droga, 523 vozača bez položenog vozačkog ispita i 67 ostalih.  Pored navedenog, evidentirano je 32.944 prekršaja, od kojih je za 32.200 izdat prekršajni nalog, a podnesen je i 491 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

       
Na kraju je načelnik Ćosić istakao  da  su policijski službenici PU Bijeljina u 2018. godini učestvovali u većem broju međunarodnih, republičkih i regionalnih akcija koje su realizovane s ciljem sprečavanja vršenja krivičnih djela kao i rasvetljavanju i pronalasku počinioca.
Takođe naglasio je da su pripadnici ove Uprave  realizovali veći broj edukativnih predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola na temu zloupotrebe opojnih droga kao i zloupotrebe interneta i društvenih mreža,  pirotehnika kao i bezbjednost djece u saobraćaju.
         
Načelnik Ćosić  je istakao  da će policijski službenici u narednom periodu pojačati svoje prisustvo na terenu kao i saradnju sa lokalnom zajednicom, a sve sa ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije i pozvao je građane na uzajamnu saradnju i pružanje bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, po kojima policija u okviru svojih nadležnosti i postupa, kako bi unaprijedili postojeće povjerenje između građana i policije.
       
Po završetku pres konferencije, načelnik se zahvalio  prisutnim novinarima uz konstataciju da je dosadašnja saradnja policije i medija bila profesionalna uz očekivanje da takva saradnja bude nastavljena.