Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

U PU Bijeljina uređene prostorije za dokaze i skladištenje lakog naoružanja

| Bijeljina | Četvrtak, 07. februar 2019.

U zgradi Policijske uprave Bijeljina danas je izvršena službena primopredaja prostorija za odlaganje dokaza i skladištenje malog i lakog policijskog naoružanja, koje su rekonstruisane kroz projekat koji je EU finansirala u BiH.
        Načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić rekao je da je sigurno upravljanje oružjem i municijom u posjedu policije od ključnog značaja za obezbjeđenje adekvatne sigurnosti, te da je njegovo nesigurno skladištenje prijetnja okolini i može izazvati eksplozije, pogibije i ranjavanje ljudi, kao i oštećenje objekata.
         Načelnik Ćosić je zahvalio Centru za kontrolu malog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi i UNDP-u koji su realizovali ovaj projekat, navodeći da je uz renovirenje prostorija u krugu Policijske uprave postavljena i nova kapija, video-nadzor sa opremom za snimanje podataka i mehanizmi za kontrolu prolaza na svim sigurnosnim vratima, čime je postignut potpuni monitoring kretanja oružja.
          Šef Odjeljenja za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričard Vud ocijenio je da je kroz projekat koji je finansirala EU dosegnut vrlo značajan nivo u oblasti upravljanja i sigurnosti oružja i municije.
         Šef sektora Pravda i sigurnost pri UNDP-u u BiH Slobodan Tadić rekao je da je ilegalno oružje jedan od velikih problema u regionu i da treba nastaviti rad na smanjenju rizika koje to donosi.