Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Realizovana republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju

| Doboj | Utorak, 12. mart 2019.

     U cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja, Policijska uprava Doboj je u periodu od 07. do 10. marta 2019. godine, sprovela republičku akciju sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.
     Tokom akcije kontrolisano je ukupno 536 učesnika u saobraćaju, od kojih je 414alkotestirano. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja su isključena i sanskcionisana 74 vozača.    
        Alkotestiranjem kod šest vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,01 do 0,30
g/kg, kod 37 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80  g/kg, dok je kod 21 vozača utvrđeno  prisustvo alkohola u organizmu od 0,81 do 1,50 g/kg. Kod 10 vozača je  utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu preko 1,50 g/kg i isti su lišeni slobode zadržavanjem.  Dva vozača su odbila da se podvrgnu alkotestiranju.
      Od ukupnog broja sankcionisanih, prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod šest mladih vozača odnosno vozača mlađih od 21 godinu starosti ili s manje od tri godine vozačkog iskustva.
     Četiri vozača su odbila da se potvrgnu ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje. 
     Policijska uprava Doboj apeluje na vozače motornih vozila da radi lične i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju  ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili opojnih droga, te da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima, stanju puta i vremenskim prilikima, uz obavezno korišćenje sigurnosnog pojasa.