Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj krivičnih djela na području PU Zvornik u prva tri mjeseca

| Zvornik | Četvrtak, 18. april 2019.

     U Policijskoj upravi Zvornik, 18.04.2019. godine,održana je redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Upraveprezentovani rezultati rada za protekla tri mjeseca tekuće godine.
     Načelnik Uprave Goran Abazović, najprije je pozdravio prisutne novinare i zahvalio se na objektivnom izvještavanju i saradnji koju ima PU Zvornik sa predstavnicima medija. Dalje je dodao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno izadovoljavajuće, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik. Takođe je istakao da su policijski službenici PU Zvornik u protekla tri mjeseca sproveli određen broj republičkih i regionalnih akcija, kao i učestvovali u obezbjeđenju javnih skupova i štićenih ličnosti koji su protekli u miru i bez neželjenih posledica.
       U oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić,istakao je da su za protekla tri mjeseca tekuće godine, na području PUZvornikevidentirana 143 krivična djela, što je za 18,3% manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 175 krivičnih djela. Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 117, što je za 22% manje u odnosu na uporedni period. Koeficijent rasvjetljenosti ovih krivičnih djela je 83,58%, dok je od 51 krivičnog djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno 46 djela ili 67,65%.Ukupan broj prijavljenih lica je 145, od čega je 35 povratnika i devet maloljetnika. U izvještajnom periodu evidentirana su 63 krivična djela protiv imovine, što je za 25,9% manje u odnosu na uporedni period. Takođe, broj krivičnih djela krađa i teška krađa je manji u odnosu na uporedni period za 6,7%, odnosno 41,2%.
     U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u protekla tri mjeseca otkrivenoje38 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, što je znatno više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 26 slučajeva, od čega je sedam krivičnih djela i 31 prekršaj iz ove oblasti.
      U oblasti privrednog kriminaliteta, u protekla tri mjeseca evidentirano je 12 krivičnih djela, što je za 33,3% više u odnosu na uporedni period. Policijski službenici su podnijeli 11 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 12 lica.
Načelnik Sektora policije Vladan Vasilić, istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u viduda je u tokuprotekla tri mjeseca evidentirano101narušavanje javnog reda i mira, u kojima su učestvovala 134 lica, od kojih je bio41 povratnik i jedan maloljetnik.
      Broj evidentiranih slučajeva nasilja u porodici za prva tri mjeseca 2019. godine je 10, što je za oko 37% manje u odnosu na uporedni period.
     Načelnik Vasilić je dodao da je u prva tri mjeseca 2019. godine evidentirano118 saobraćajnihnezgoda, što je za 9% manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 130 nezgoda. U tim nezgodama, jedno lice je smrtno stradalo što je na istom nivou kao i prošle godine, broj nezgoda u kojima su lica zadobila teške tjelesne povrede je 12 i on je na približno istom nivou u odnosu na uporedni period, a broj nezgoda u kojima su učesnici zadobili lakše tjelesne povrede je 16 i on je za oko 30% manji u odnosu na isti period prošle godine.
      Iz saobraćaja je isključeno 131 vozilo, dok je broj vozača koji su isključeni 350, od čega je 280 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, što je više za oko 10% u odnosu na uporedni period.
       Na kraju, načelnik Vasilić je još jednom apelovao na sve građane da poštuju saobraćajne propise, kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na što veći nivo.
        Načelnik Uprave Goran Abazović, istakao je da će u narednom periodu biti pojačano prisustvo policije na terenu, kako bi predstojeći vaskršnji praznici protekli bez incidenata i događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana, kao i da će policijski službenici u narednom periodu pojačati saradnju sa lokalnom zajednicom, a sve sa ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije i pozvao je građane na uzajamnu saradnju i pružanje bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, po kojima policija u okviru svojih nadležnosti i postupa, kako bi unaprijedili postojeće povjerenje između građana i policije.