Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Tokom dvodnevne akcije zbog vožnje pod dejstvom alkohola i upravljanja pod uticajem opijata i psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja isključena 74 vozača

| Bijeljina | Utorak, 11. jun 2019.

U  cilju prevencije saobraćajnih nezgoda u kojima su vožnja u alkoholisanom stanju kao i nepropisno učešće i ponašanje vozača dvotočkaša u saobraćaju, direktni ili indirektni uzroci težih oblika saobraćajnih nezgoda na području Policijske uprave Bijeljina sporvedena je pojačna kontrola.

Naime, u periodu od 06.06. do 09.06.2019. godine, organizovana je i sprovedena regionalna akcija usmjerena na kontrolu vozača mopeda, lakih motocikla i motocikla  kao i kontrolu alkoholisanosti vozača u saobraćaju.

Tokom akcije kontrolisano je 156 vozača motocikla i 167 vozača mopeda. Evidentirano je 130 prekršaja vozača dvotočkaša od čega su 4 vozača motocikla zatečeni da upravljaju bez položene kategorije A, 13 dvotočkaša je isključeno iz saobraćaja zbog neposjedovanja važeće potvrde o registraciji. Nadalje,  69 vozača je sankcionisano zbog neposjedovanja i nekorištenja sigurnosne kacige, četiri vozača su sankcionisana zbog nepropisnog preticanja, jedan  vozač je isključen iz saobraćaja zbog upravljanja pod uticajem alkohola dok su 52 vozača dvotočkaša sankcionisana po osnovu ostalih prekršaja.

Tokom dva dana provođenja pojačane kontrole saobraćaja usmjerene na kontrolu alkoholisanosti i kontrolu upravljanja pod uticajem opijata i psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isključeno 74 vozača od čega 68 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola i 6 zbog upravljanja pod uticajem opijata i psihoaktivnih lijekova.

U toku akcije sedam vozača je lišeno slobode zbog utvrđene koncentracije od preko 1,5g/kg alkohola u organizmu.