Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

Najave


    Republička uprava civilne zaštite smatra potrebnim upozoriti sve subjekte od neposrednog značaja za zaštitu i spasavanje od poplava u Republici Srpskoj da odmah preduzmu preventivne i druge mjere zaštite iz okvira svojih nadležnosti te zakonom i planovima propisanih obaveza. U većem dijelu Republike Srpske zabilježene su obilnije snježne padavine, pa je shodno navedenoj prognozi, realno očekivati topljenje snijega i porast nivoa vodostaja na vodotocima u Republici Srpskoj i regionu. Povodom aktivnosti koje je Republička uprava civilne zaštite preduzela u vezi sa tim, direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder danas, 22. decembra 2009. u 14 časova daće izjavu za novinare u prostorijama Slube ministra unutrašnjih poslova RS (Adninistrativni centar Vlade RS, lamela B, 5 sprat).  

| Banjaluka | Utorak, 22. decembar 2009. | Opširnije


sklopu realizacije projekta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Rad policije u multietničkim zajednicama“, predstavnici Policijske stanice Srbac, organizuju sastanak sa predstavnicima vjerskih zajednica mjesne zajednice Kobaš,opština Srbac. Cilj navedene kampanje jeste unapređenja partnerskih odnosa sa konstituivnim narodima, nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama, jačanje saradnje, komukacije, partnerstva i povjerenja između policije i građana, kao i angažovanje svih segmenata i institucija društvene zajednice u poboljšanju uslova svakodnevnog života i rada. Imajući u vidu da uskoro nastupa vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kada se u skladu sa iskustvima iz prethodnih godina, može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava kao i nezakonita upotreba oružja, radnici policije prisutne će upoznati sa dozvoljenim pirotehničkim sredstvima, podsjetiti da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva Zakonom, te precizirati da roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupke maloljetnika. Navedeni sastanak održaće se u prostorijama MZ Kobaš, u utorak, 21. decembra 2009.godine, sa početkom u 18:00 časova.

| Banja Luka | Ponedjeljak, 21. decembar 2009. | Opširnije


Imajući u vidu da uskoro nastupa vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kada se u skladu sa iskustvima iz prethodnih godina, može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja, a imajući u vidu štetnost posljedica proisteklih iz njihove nezakonite upotrebe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju čiji je cilj da upozori građane na opasnosti koje prijete od nezakonite upotrebe pirotehničkih sredstava i oružja. S tim u vezi, radnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka organizovali su kraće edukativno predavanje kako bi učenike osnovne škole,kao rizičnu grupu, upoznali sa dozvoljenim pirotehničkim sredstvima, te podsjetili da ne postoji bezopasna pirotehnika, kao i da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva Zakonom. Tom prilikom, učenicima će biti podijeljen i promotivni materijal – pismeni leci sa zakonskim konsekvencama i opasnostima usljed nedozvoljene upotrebe oružja i pirotehničkih sredstava. Navedena edukacija održaće se u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Sveti Sava“ u banjolučkom naselju Lauš, u utorak, 22. decembra 2009.godine, sa početkom u 12:40 časova. Jedan od ciljeva navedene akcije je i da građani predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način. Pozivamo zainteresovane medijske kuće, ako i sve građane da prisustvuju ovom predavanju.

| Banja Luka | Ponedjeljak, 21. decembar 2009. | Opširnije


U sklopu realizacije projekata Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Rad policije u multietničkim zajednicama“ i „Prevencija maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama“, predstavnici Policijske stanice Srbac, organizuju javnu tribinu kako bi podsjetili građane da je u očuvanju bezbjedne zajednice neophodno aktivno učešće svih članova društva. Cilj navedenih kampanja je unapređenja partnerskih odnosa sa konstituivnim narodima, nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama, te sprečavanja kriminalnog i socijalno neprihvatljivog ponašanja kod djece i omladine i podizanja bezbjednosti učenika i nastavnog osoblja u školama i neposrednoj blizini škola na što viši nivo. Pored navedenih, prioritetni ciljevi jesu i jačanje saradnje, komukacije, partnerstva i povjerenja između policije, ciljnih grupa i drugih subjekata, kao i angažovanje svih segmenata i institucija društvene zajednice u poboljšanju uslova svakodnevnog života i rada. Imajući u vidu da uskoro nastupa vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kada se u skladu sa iskustvima iz prethodnih godina, može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava kao i nezakonita upotreba oružja, radnici policije prisutne će upoznati sa dozvoljenim pirotehničkim sredstvima, podsjetiti da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva Zakonom, te precizirati da roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupke maloljetnika. Navedena tribina održaće se u prostorijama Centra za kulturu, u petak, 18. decembra 2009.godine, sa početkom u 18:00 časova.

| Banja Luka | Četvrtak, 17. decembar 2009. | Opširnije


Direktor policije Republike Srpske dr Uroš Pena i šef Policije Brčko distrikta Goran Lujić održaće sutra, 17. decembra 2009. godine u 9,30 časova u velikoj sali Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (Bulevar Desanke Maksimović br.7) u Banjaluci pres konferenciju povodom  akcija „Raduša“ i „Delfin“. Akcije „Raduša“ i „Delfin“ odnose se na dokazivanje neovlaštenog stavljanja u promet opojnih droga od strane organizovanih kriminalnih grupa na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Bijeljina i Policija Brčko distrikta U akcijama učestvuju pripadnici Uprave kriminalističke policije RS, centara javne bezbjednosti Bijeljina, Doboj, Banjaluka i Trebinje, Policije Brčko distrikta, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policijske uprave Čapljina.

| Banjaluka | Srijeda, 16. decembar 2009. | Opširnije


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo i direktor policije RS dr Uroš Pena prisustvovaće sutra, 16. decembra 2009. godine u 11 časova okruglom stolu „Metodologija izgradnje sistema integriteta u institucijama Republike Srpske u suzbijanju korupcije“ koji će biti održan u amfiteatru Uprave za policijsko obrazovanje MUP RS (Bulevar  Vojvode Živojina Mišića 10a). Prva faza projekta „Metodologija izgradnje sistema integriteta u institucijama Republike Srpske u suzbijanju korupcije“ uspješno je završena i sastoji se u određivanju korupcionog skora, radi utvrđivanja stanja, analize aktivnosti na prevenciji, suzbijanju, sprečavanju i sankcionisanju korupcije u Ministarstrvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i stvaranju pretpostavki za donošenje tzv. plana integriteta MUP RS, kao sistemske interne i autonomne antikorupcijske mjere preventivnog karaktera.. U prilogu akta je program rada okruglog stola. Izjave za medije planirane su u 11,20 časova.

| Banjaluka | Utorak, 15. decembar 2009. | Opširnije