Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Од 1.603 контролисана возила на брзину кретања код 1.511 регистровано прекорачење

| Бањалука | Четвртак, 08. мај 2014.

            У оквиру акције Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на санкционисање недозвољене брзине кретања моторних возила“ која је организована у циљу смањења броја и посљедица саобраћајних незгода у Републици Српској, полицијски службеници су крајем прошлог мјесеца контролисали 1.603  возила, од којих је код 1.511 утврђен прекршај прекорачења брзине. Од укупног броја евидентираних прекршаја, чак 1.060 је почињено у насељеним мјестима. Када су у питању контроле полиције које су организоване у насељеним мјестима, утврђено је да се чак 686 возила кретало 10 до 20 км/х од дозвољене брзине, 280 возила 20 до 30 км/х више од дозвољене брзине, 89 њих се кретало 30 до 50 км/х више од дозвољене брзине, а код пет возила је евидентирана брина од преко 50 км/х од дозвољене брзине.                                                                                                                               Приликом контроле брзине које су организоване ван насеља, утврђено је да се 294 возила кретало 10 до 20 км/х од дозвољене брзине, 111 возила 20 до 30 км/х од дозвољене брзине, 44 возила се кретало 30 до 50 км/х од дозвољене брзине, а код два возила је регистрована брзина од преко 50 км/х од дозвољене.                                                                       Од укупног броја евидентираних прекорачења, за 96 или 6,35 %, је предвиђено изрицање заштитиних мјера и казнених бодова. У 91 случају предвиђено је поред изрицања новчане казне, изрицање заштитне мјере забране управљања моторним возилом у трајању од 1 - 4 мјесеца и одређивање по два казнена бода. За 5 прекорачења предвиђено је изрицање заштитне мјере забране управљања моторним возилом у трајању од 2 - 6 мјесеци и одређивање по два казнена бода.

 

Према анализама МУП-а РС, један од најчешћих узрока евидентираних саобраћајних незгода је неприлагођена брзина, која је у саобраћајним незгодама са посљедицама по лица заступљена са 53,6 %.

Апелујемо на возаче да поштују ограничења која се односе на брзину кретања возила и тако заштите себе, али и друге учеснике у саобраћају.